Man får pigga upp sig när höstmörkret faller…

Gladast blir jag för att IVL med Åsa Stenbeck i spetsen nu fått ihop 18 företag och organisationer att snickra på en frivillig överenskommelse för att minska matsvinnet, efter förebild från UKs Courtauld Comittment. Heja!

Glad också för AGFOs fina spaning och sammanställning av artiklar och intervjuer om matsvinn. Mycket att läsa och begrunda.

Jätteglad för att Tescos vd David Lewis är så tydlig:
_ Vi kommer aldrig att nå 2030-målet om halverat matsvinn om inte det blir obligatoriskt för livsmedelsföretagen att rapportera och publicera sina svinnsiffror säger han. Klokt och sant. Väl talat!

Bild

Glad för Axfoods soppmix. Mer sånt! Fast nog finns det redan en hel del färdigmat som görs på frukt-och grönsaker som inte duger att säljas i butik.

Glad för att Lidl vann Dagligvarugalans kategori Årets hållbarhetsinitiativ i stark konkurrens med två suveräna finalister, Stadsmissionen och Portionen under tian. Bland annat premierades Lidls arbete mot matsvinn. Stort Grattis!

Glad för att ytterligare en Matmission äntligen öppnas, i Jakobergs centrum. Och Matab Outlet heter ett företag i Skövde som också ska börja sälja ”gammal ”mat. Bra!

Glad för att Rescued fortsätter sitt segertåg att ta hand om frukt-och grönsaker som har sett bättre dagar. Nu bananglass!

Glad för att svenska folket fattar att det är viktigt att minska matsvinnet. Se ovan från Novusenkät, Livsmedel i Fokus. Detta beläggs också i en studie som Axfood har gjort. Varannan svarande försöker minska matsvinnet. Och de flesta som inte gör det tycker att de redan har minskat svinnet så mycket som det går.

Kul och spännande ska det bli med Livsmedelsverkets matsvinnsdag i morgon måndag 30 sept. Hoppas på många steg framåt.

Internationellt

Bild

25 företag i UK har offentligt publicerat sina matsvinnssiffror. Det visar WRAPs utvärdering av matsvinnsarbetet 2018. I snitt minskade företagen sitt matsvinnet med 7 procent, till ett värde av 85 miljoner pund, nästan 1 miljard kronor. Heja!

I New York jobbar man på mot matsvinn. Först med en Food Waste Fair i maj och i dagarna med ett jättesymposium om matsvinn Stop Food Waste NYC. 

10x20x30 kallas ett nytt initiativ lanserat av Champions 12.3. 10 av världens största livsmedelsföretag ska arbeta med 20 av sina största leverantörer med målet att halvera matsvinnet till 2030. Bland företagen märks IKEA, Tesco och Wallmart.

Ny rapport om förpackningar och matsvinn.

Bra artikel om innovationer för att minska matsvinn i utvecklingsländer.

Tidigare updates här