Heja Sverige. Regeringen har anslagit 6 miljoner kronor om året i sex år, 2020 – 2025, till myndigheternas arbete med att minska matsvinnet. Det är väsentligt mer än de ynka 2,5 miljoner kronor per år som de tre myndigheterna, Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket, fick dela på tidigare. Nu kanske det äntligen kan bli fart på en frivillig överenskommelse i Sverige á la Norges och UKs. Vi ligger efter. Pengarna behövs! (Bild ovan: dumpstrad mat av @dumpsterdivan)

IVAs projekt Resurseffektivitet och Cirkulär ekonomi har publicerat fem rapporter, varav en om matsvinn, ”Resurseffektiv livsmedelssektor i Sverige – Mätning av matsvinn och övrigt matavfall”. Här finns ett förslag till nationellt ramverk för hur svenska livsmedelsföretag ska mäta och rapportera sitt matsvinn och övrigt matavfall, en kartläggning av vilka lösningar som finns för att mäta matavfallet samt bidrag till att etablera en plattform för en frivillig branschöverenskommelse.

Livsmedelsverket har kartlagt matsvinnet i äldreboende och skolor. 6 100 ton mat förfars per år enbart i skolorna.

En av mina favoriter @dumpsterdivan  gör podden #viärmaträddarna. Lyssna bland annat på en intervju med matsvinnsforskaren Ingrid Strid som tycker vi ska ”Utmana färskvarunormen”. Mycket klokt sägs.

Coop har tecknat ett ramavtal med Karma som ska underlätta för Coops drygt 800 butiker att sälja sitt matsvinn genom Karmas app. Coop hoppas att det även ska leda till merförsäljning av livsmedel till ordinarie pris i butikerna.

Hanna Sjöström, bloggare, har listat tre filmer om matsvinn som hon tycker du bör se! Se här

INTERNATIONELLT

Bild Flickr

I helgen gick det enorma eventet, Super Bowl, av stapeln i Miami, Florida. Ungefär 20 000 kg hamburgare, hummerstjärtar, korvar och annat uppskattas gå till spillo bara under den dagen. Läs här hur arrangörerna resonerar och vilka initiativ som tas för att rädda maten.

Heja Norge som har minskat sitt svinn med 12 procent mellan 2015 – 2018! Delmålet är 15 procent  2015 – 2020. Läs om Norges branschöverenskommelse som över hundra företag har skrivit under, läs om kampanjen ”Kutt matsvinn 2020”, läs om forskning kring matsvinn och mycket mer här.

UK släppte just sina matsvinnssiffror. Där har matsvinnet har minskat med 7 procent per person 2015 – 2018.  För att få ännu mer skjuts i arbetet släpper regeringen ytterligare 1,15 miljoner pund ur sin Food Waste Reduction Fund, till innovativa projekt för att minska matsvinnet. Läs mer här.

UKs konsumentkampanj ”Love Food HateWaste” har tagit fram ett nytt verktyg med information om hur man ska förvara maten. Riktigt bra!

Helsingfors stad bidrar med 600 000 euro till ett logistikcenter så att överbliven mat kan distribueras till behövande på ett mer effektivt sätt.

TRIFOCAL, en del av EU projektet Life, delar med sig av sitt prisbelönta material om matsvinn riktat till skolorna.

Ska restauranger donera överbliven mat? Svaret är inte så enkelt. Läs en lång intressant artikel i The Counter om restauranger som donerar eller vill donerar mat, om problem och möjligheter.

Enorma mängder mat går till spillo när vi flyger, för att inte tala om engångsmaterial av plast. Läs mer här.

Slut för denna gång. Här hittar du fler updates.