Matlådans dag 23 mars gick nog obemärkt förbi de flesta i år. Dagen lanserades av ICA för några år sedan och plockades upp av Sydvatten med flera i år. Bild Sydvatten.
I Coronatider rycker permitterade in som volontärer på Göteborgs Matcentral och distribuerar överbliven mat till behövande. Heja!
Danska företaget Too Good To Go som finns i 13 länder, etablerar sig nu i Sverige. Företaget är världens största matsvinnsrörelse med en app där överskottsmat från butiker, caféer, restauranger och hotell säljs till reducerat pris. Företaget arbetar även med opinionsbildning, utbildning i skolor, näringslivsprojekt och informationsspridning till allmänheten.
Trivsamma måltider har minskat matsvinnet med 40 procent vid äldreboende och sjukhus i Norrtälje.
Matsvinnsforskaren och ”Klimatångestdoktorn” Helén Williams ger de bästa mattipsen under pandemin.
Ny handbok från Livsmedelsverket ska hjälpa skola, vård och omsorg att minska matsvinnet. Ladda ner här.
Så kan matsvinn och restprodukter bli foder. Läs en ny rapport från Jordbruksverket.
Nu har MatRätt, Göteborgs första sociala matbutik, slagit upp portarna. Här säljer man överbliven mat till fattigt folk och erbjuder arbetsträning för dem som står långt från arbetsmarknaden. Förebild är Matmissionen Hägersten och snart även Jakobsberg. Bravo Räddningsmissionen och alla sponsorer!
INTERNATIONELLT
Mat för 11 miljarder kronor har hamstrats i UK på tre veckor till följd av Coronapandemin. Risk för att mer mat i hemmen leder till ännu mer matsvinn enligt Cranfield University.
”A quote from a refuse collector: “In the past 2 weeks, we have seen a 30% increase in Food Waste collected from households, the additional weight is mainly fresh food that has gone out of date and was never even touched, some still in wrappers. ” Uppsnappat på twitter.
Norska Spot-on shop ligger i startgroparna för att samla samtliga butikserbjudanden om överbliven mat till rabatterat pris i en och samma app.
Kampanjen #Flungtogetherfood är UKs senaste påfund för att få britterna att sluta kasta mat.
Lång artikel i The New Yorker om Sydkorea och matsvinnet.
Riktigt bra och viktig information från UKs Livsmedelsverk. När får vi se liknande från våra svenska myndigheter? Lättfattligt, enkelt och snabbt.
Slut. Här är fler updates!