Det finns många matsvinnsaktivister på sociala medier. Här är till exempel tre bra matsvinnstips från Wilda. Det finns fler : En analyserad ekonomi, Svinnjägarna, Skånskans, Dumpstringslyx , Eru_dump_i_huvudet och så vidare. Följ, och du får bra synpunkter, resttips och insyn i dumpstringsrundor över hela Sverige. En av mina favoriter, Dumpsterdivan har dessutom en podd. Senast ut är en intervju med Birger Schlaug.  #viärmaträddarna är också en samlingssajt för många matsvinnsengagerade. Heja Er!

Det är stort fokus på resurseffektivitet och att minska svinnet i Sweden Food Arenas Innovation- och forskningsagenda 2020. Bra!

Mycorena drar in 12 miljoner kronor i kapital för att utveckla och skala upp tillverkning av svampprotein av rest- och biprodukter från bageri, mejeri, alkohol och frukt- och grönsaksindustrin.

Häromdagen hade vi möte i Samarbetsgruppen för Minskat Matsvinn, SaMMa. Skrollar du här hittar du dokumentation.

Butikerna ratar varumärket Paolo’s livsmedel efter Paolo Robertos sexköp. Så bra då att Matsmart ska sälja slut på lagren i stället för att varorna slängs.

Skynda, skynda att se dokumentären ”Det stora matsvinnet” från 2017 på URplay. Försvinner 31 juli 2020.

Klokt om matsvinn i replik på DN debatt i mars, signerad Rasmus Einarsson, doktorand på Chalmers. Tror inte att någon säger emot honom, gäller bara att få till det.

Färre folk som rör på sig under Coronakrisen innebär fler varor på lager för servicehandeln och caféer. Då skönjer Matsmart nya affärer och sluter avtal med Espresso House m fl.

INTERNATIONELLT

WRAP. UK har med anledning av Coronapandemin uppdaterat regler kring matdistribution efter bäst före datum, ”Label better Less waste .

Matavfall som går till djurfoder räknas inte längre som svinn enligt internationell standard. Dumt tycker jag. Bättre att ge djuren spannmål direkt än bröd. Ett jäkla resursslöseri.

SKOLMATERIAL ”Do good Save food” kallas FAOs utbildningspaket om matsvinn till barn i alla åldrar. Bara att översätta! Material för skolorna har också Konsumentföreningen Stockholm och Too Good To Go.

Norska Matcentralen, som räddar överbliven mat till ideella organisationer startar också ett skolprojekt i höst. Kavlifonden och Sparebankstiftelsen stöttar och samarbete sker med  Spis opp matenMatvettToo good to go och MatPrat. Temat är matsvinn, fattigdom och hållbarhet.

Här är några matsvinnsappar i UK som ska minska matsvinnet. Kitche – ta foto på vad du har i kylskåpet och du får recept på vad du kan laga till, No Waste är inne på samma spår. Cogz är en marknadsplats där jordbrukare och frukt- och grönsaksodlare kan anmäla överblivna och lite tilltufsade partier av livsmedel som kan komma till nytta i industrin. FoodCloud kopplar ihop jordbrukare, butiker och livsmedelsindustri som har mat över med ideella organisationer och matbanker.

Irländska Stop Food Waste och Kanadensiska Love Food Hate Waste har alltid bra kommentarer och resttips för att få oss att slänga mindre mat.

Slut. Här är fler updates.