Ny app, ny mjölkdryck, nya svinnsmarta livsmedel, butik med noll matsvinn och svinnskam

Skyltar med #Zerofood Waste vid entrén och på många platser i butiken hittar du på ICA Maxi Häggvik. Bra intitiativ och en bra påminnelse till kunderna. Hjälp med att minska matsvinnet får de av företaget ReCollab.

Föreningen Matsvinnet har äntligen lanserat sin nya hemsida efter mycket engagemang av styrelsen, där jag ingår. Just nu arbetar föreningen med att uppdatera rapporten ”Brödbusar är vi allihopa”. Vad har hänt sedan sommaren 2019 då vi släppte rapporten om det enorma brödsvinnet och arrangerade ett mycket välbesökt seminarium i Almedalen? Är brödsvinnet fortfarande lika omfattande?

En svinnsmart idé vann Think Tank 2030: Ett prissättningssystem som gör att konsumenten får mer rabatt på varan i butiken ju närmare bäst före-datum det är. Läs mer

Ingmar heter en ny app som ska minska hushållens matsvinn och förenkla matlagningen. Appen Ingmar matchar ingredienser man har i kylskåp och skafferi med recept. Läs mer.

Orkla satsar på vegansk mat under varumärket ”Frankful” och tar vara på på överblivna livsmedel. Till exempel den här tacosåsen som är gjord på tomatsås som annars skulle gått till spillo. Tacos görs av överbliven tortilladeg. Läs mer.

Världens första butik med noll matsvinn. Det ska Coop Visby bli och investerar i en maskin som gör gödningsmedel av det svinn som ändå blir kvar efter att personalen har gjort allt för att minska svinnet. Läs mer.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är image-2.png

Ny mjölkdryck! Arla tar tillvara på det som blir över vid tillverkningen av laktosfri mjölk och lanserar nu ”Klöver”. En dryck av filtrerad mjölk med lite mindre fett och protein men med längre hållbarhet än vanlig mjölk. Läs mer.

Brödupprop på gång! Vivi Båvner, folkhögskolelärare, fick nog av allt överblivet bröd i butikerna som körs tillbaka och i bästa fall bli djurfoder, etanol eller biogas. Ett slöseri utan like. Protestera och skriv under du med! Vill du veta mer? Läs rapporten ”Brödbusar”.

Här kan du kolla i efterhand på Konsumentverkets webbinarium ”Prata matsvinn med konsumenterna” som sändes 20 oktober.

INTERNATIONELLT

Rubies in the Rubble i UK tar hand om grönsaker som annars skulle slängas och tillverkar ketchup och vegomajonnäs av livsmedlen.  Lyssna här på en riktigt bra intervju med grundaren Jenny Costa och Tristram Stuart grundare av Feedback Global.

Wasting food: It’s out of date. Ny kampanj av Wrap som trappar upp kriget mot matsvinn. Nu kopplas matsvinnet till effekterna på klimatet, som sannerligen är enorma. Klarar vi inte matsvinnet klarar vi inte klimatet. Känn svinnskam nu! menar Wrap. Kul film!

BBC hakar på kampanjen och publicerar en hel sida full av fakta och tips. Läs mer.

EUs nya livsmedelsstrategi ”From farm to fork” som ingår i ”The Green deal” tar tuffare tag mot matsvinnet. Senast 2023 ska EU kommissionen föreslå rättsligt bindande åtgärder för att minska matsvinnet.
Läs mer här och här och här.

Den brittiska livsmedelskedjan Tesco har utmanat 53 hushåll att minska sitt matsvinn på sex veckor i ”# No time for waste challenge.” Hur det gick? Med tips och råd från Tesco minskade hushållen sitt matsvinn med 76 procent och sparade i snitt 170 kronor per vecka, d v s drygt 8 000 kronor om året. Inte illa! Läs mer

Slutar med FAOs nyhetsbrev Save Food som alltid har intressanta saker att berätta. Fler updates här.