Olagligt att slänga mat, rabatt på delikatesser, brödsvinnstips och greenwashing.

Gladaste nyheten! Göteborgs stad med kranskommuner upphandlar ”gammal mat” till sina storkök. I första hand handlar det om fryst mat och sylt, konserver och pasta med kort datum. Som Härryda kommun säger: Varför säga nej till att göra en hållbar insats för miljön till rabatterat pris? Bravo! Läs här och här

Jätteglad nyhet! Föreningen Matsvinnets styrelseledamot Ingrid Strid har fått forskningspengar för att tillsammans med två andra forskare utröna om det är olagligt att slänga mat. Superviktig fråga. Utgångspunkt är miljöbalkens skrivningar om resurshushållning. Läs här. 

Åtta finalister tampades om 11 miljoner kronor i Lidls Hållbarhetsakut. Fyra projekt hade bäring på att minska matsvinnet. Kolla på prisutdelningen här och lyssna till häftiga spaningar.

”Din saluhall”´ en sajt för delikatesser på nätet, rabatterar chark och andra godsaker med kort datum. Heja!

AGFO har massor av bra artiklar, intervjuer och spaningar om matsvinn. Botanisera här.

Forskning: SEI har gått igenom cirka 40 studier kring styrmedel, konsumentbeteende, mat och matsvinn.

Sveriges etappmål för matsvinn hittar du här. Ganska svårbegriplig text om du frågar mig.

Too Good To Go kör en instakampanj mot brödsvinn. Här  och härhittar du jättebra tips.

Baserat på de skador som vildsvinen orsakar i fält, uppskattar LRF att motsvande 1 375 000 matkassar per år aldrig ens når butiken. Detta är ett dolt matsvinn och resursslöseri menar organisationen.

Kaffeavfall kan förädlas till funktionella livsmedel, kosmetika och kosttillskott. Paulig investerar 1,1 miljoner i återvinning. Läs här .

INTERNATIONELLT

Feedback Global har tagit fram en policybrief ”When there is no waste, there is a way (to net zero). Många kloka ord som lika gärna kan gälla för matsvinnsarbetet i Sverige.

Ny studie i Science om vilken enorm påverkan matsystemet har på klimatet. Läs intervjun av Civil Eats.

Cortauld Comittment Annual Report 2020. Läs här.

Hur kan lantbrukare mäta och minska sitt matsvinn? Det har WRAP funderat över. Läs här.

”FOMO/ Fear of Missing Out” bidrar till att Generation Z, 18 – 25-åringar slänger mycket mat. Kidsen vill ha ny och spännande mat och gillar inte att äta rester. Det visar en studie från University of Readings.

Chipotle, den hajpade snabbmatskedjan i USA beskylls för greenwashing. Chipotle lanserar kläder och väskor färgade av tillvaratagna avokadokärnor. Avokado är en fuling när det gäller hållbarhet.

Sverige ligger efter UK när det gäller att uppmuntra att matsvinn från butiker och livsmedelsindustrier distribueras till fattigt folk. Upptill 50 000 pund kan regeringen bidra med till de företag som anstränger sig för att deras mat blir uppäten i stället för att svinnas.  Å andra sidan kanske det hade varit bättre att ge pengarna till projekt för att förebygga svinn och att sluta överproducera mat.

Fler updates här. Och bli gärna medlem i Föreningen Matsvinnet. Kostar inget, men du får gärna donera en slant till verksamheten :-).