Ny konsumentundersökning, klimatavtryck från skolmat kan minska, var tredje portion sjukhusmat slängs.

Tack Willys, som återigen har gjort en värdefull konsumentundersökning.

Willys lät Sifo fråga drygt 1000 konsumenter följande: ”Om du tänker på matvaror som du slänger innan de tagit slut, vilka tre matvaror känner du att du mest sällan lyckas använda upp hela av?” Flest svarade tacosås, bröd och gurka. Av mat man har kvar i kylen anger folk tacosås, brödkanter (!) och salladsrester.

Jag slängde också massa slattar av tacosås innan Sara Begner på Coop lärde mig för en herrans massa år sedan att använda skvätten som smaksättare i omeletter, pastasåser och annat. Såklart. Hade inte tänkt på det.

Tips till Santa Maria och alla andra som gör tacosåser. Gör förpackningen ännu mindre. Och du, tacosåsen håller väldigt länge även om den har varit öppnad om du har använt en ren sked i burken och håller kallt i kylskåpet, + 4 grader.

Generation Waste hjälper restauranger och storkök att minska sitt matsvinn. Här bjuder de på ett lärorikt webbinarium om hur man tar vara på mat i restaurang- och storkök. Klok kunskap för alla.

Livsmedelsbranschens hållbarhetsrapporter börjar droppa in. Alltid spännande. ICA Sverige har minskat sitt totala matsvinn 2018 – 2020 från 1,65 till 1,43 procents viktandel. Skulle vara intressant att veta hur många ton det blir. Axfood minskade sitt matsvinn från 1,47 procent till 1,25 procent av omsättningen 2019 – 2020. De går åt rätt håll alltså. Hos ICA anges svinnet i vikt och hos Axfood i kronor. Lite knöligt att hålla reda på.

Lantmännen inviger en bioetanolfabrik i Danmark. Där gör man etanol, djurfoder och kolsyra av matrester, liksom man gör på Agroetanol i Norrköping, som tar hand om mycket bröd som svinnas från butiker och bagerier. Skulle dock inte säga att fabrikerna minskar matsvinnet. De omvandlar matsvinnet. Ingenting annat.

Hemköp sålde kassar med 350 ton frukt och grönsaker som annars skulle slängts 2020 och är på väg mot att halvera matsvinnet till 2025, enligt ett pressmeddelande.

Semmeldags har det varit och Coop Visby, som jag berättar om här, gjorde vodka på överblivna semlor och fick stor uppmärksamhet i media tillsammans med Too Good to Go’s semmelkampanj.

En avhandling från KI visar att klimatavtrycket av skolmaten kan minska med 40 procent samtidigt som kostnaderna, näringsvärdet och matsvinnet ligger kvar på ungefär samma nivåer. Läs mer.

I Region Skåne slängs var tredje portion sjukhusmat. Nu ska man ändra på det. Lyssna här.

Mät mer och minska svinnet! RISE har tillsammans IVL tagit fram tre branschspecifika verktyg för hur matsvinnet kan mätas. Så jättebra! Läs mer.

INTERNATIONELLT

Den första #FoodWasteActionWeek i UK går av stapeln 1 – 7 mars. Här uppmanas hushållen att skicka in tips och att anta utmaningar. Fina priser i potten. Fyrtio livsmedelsföretag är strategiska partners, exempelvis jättar som Unilever, Nestlé, Asda och M&S och ytterligare sextio företag stöder kampanjen. Läs här. Blir avundsjuk.

Lärorikt från Imperfect om varför goda äpplen och andra frukter och grönsaker ratas av butikskedjor.

I ett enormt lager i Stockport utanför London säljs matvaror som har gått ut i datum. Läs mer.

Slut för idag. Här finns fler updates.

Bli gärna medlem i Föreningen Matsvinnet. Snabbar du dig kan du vara med på årsstämman 9 mars.