Köper man ett enda paket av Coops bacon väger det 140 gram. Köper man tre som hänger ihop väger de bara 125 gram styck. Lätt att förledas att tro att man gör ett superklipp när ett paket kostar 12,95 och och tre 32,95…. om man inte uppmärksammar skillnaden i vikt.

Scans trepack bacon kostar 36,50. Kan tyckas dyrare än Coops vid första anblicken, men är billigare per kilo, väger 140 gram per styck. Puh…

Om detta skriver Ulf Mazur, i tidningen Fri Köpenskaps senaste nummer. Heja Ulf! Kan tillägga att Änglamarks ekologiska bacon, ett paket, bara väger 120 gram…

Väldigt svårt att uppmärksamma skillnaden pris om det inte går att läsa jämförpriset för baconpaketen. Texten för pris per kilo är nämligen pytteliten och svårläst på de elektroniska etiketterna. Den går inte att läsa om man har den minsta synsvaghet, och är därmed fullständigt lagvidrig.

Så här står det nämligen i prisinformationslagen:

§ 4 Uppgifter om pris och jämförpris ska anges i omedelbar närhet till varandra med en stil och storlek som är lätt att läsa. // På hyllkantsetiketter ska jämförpriset särskiljas från priset genom att jämförpriset anges mot gul bakgrund.

Konsumentverket gör mycket bra. Men de fallerar gruvligt i sin tillsyn över lagen. Jämförpriset är ett mycket viktigt verktyg för oss konsumenter. En varas pris per kilo ger oss ett grepp om alla ordinariepriser, extrapriser, multipriser, superduperpriser, stammis- och medlemspriser som överfaller oss så snart vi går in i en livsmedelsbutik. Men vi måste kunna läsa informationen lättvindigt. Så säger lagen.

Nu skriver jag ytterligare en gång till Konsumentverket, och som exempel tar jag baconpaketen. Så får de något att bita i.

Pricer, som gör de elektroniska hyllkantsetiketterna ska man inte skälla på. Det är butikerna som helt och hållet väljer storlek på både etiketter och text.