Mycket mat slängs i rika och inte så rika länder. Bamse engagerar sig mot matsvinnet. Vad gör myndigheterna med miljonerna? 

Resvinn kallas ett stort matsvinnsprojekt med finansiering från Vinnova. Nästan 50 projektpartners från olika delar av livsmedelskedjan deltar. Just nu prövas en interaktiv app, Resvinn guide 2.0 som ska få butikspersonal att inspirera hushållen att slänga mindre mat.

Leverantörerna ansluter sig men handlarna är ännu inte med på tåget. Det menar Louise Kallenberg, grundare av INnOUT, en digital marknadsplats där leverantörer kan sälja varor med kortare datum till livsmedelsbutiker. Läs mer.

Du hittar massor av intressant och värdefull data i Livsmedelsverkets nya stora konsumentundersökning ” Matsvinn i hemmen”. Själv tror jag dock att fler än hälften av oss svenskar har kallare i sitt kylskåpet än 6 – 8 grader. Tror inte man har koll helt enkelt. Sedan cirka tio år tillbaka är kylskåpen nämligen förinställda på + 4 – 5 grader när de levereras och så himla många äldre kylskåp finns det väl inte i våra bostäder- eller? I ett kallt kylskåp, typ + 4 grader, håller maten nästan dubbelt så länge som i vid + 8 grader.

Mer från myndigheterna. Jordbruksverket har släppt rapporten ”Livsmedelsförluster i Sverige”. Den presenterar metoder för hur livsmedelsförluster kan följas upp i produktionskedjorna för nötkött, griskött, mjölk, fisk, vete, potatis, morötter och jordgubbar fram till butiksledet.

En annan ny spännande rapport från Jordbruksverket är ”Hållbara Livsmedelssystem” som bland annat redogör för pågående initiativ på området och ger förslag till åtgärder.

Bamse vill också minska matsvinnet! Läs mer.

Vad gör Livsmedelsverket med matsvinnspengarna? Riktigt mycket visade det sig när jag för Föreningen Matsvinnets räkning intervjuade Karin Fritz, ansvarig för matsvinnsarbetet. Läs här.

Det nya sättet att luncha på jobbet? Lunch.co kallas en app för arbetsplatsen där kollegor kan köpa och sälja sina hemlagade luncher till varandra.

”Monitoring Food waste and loss in the Nordic countries” heter en ny rapport av Nordiska rådet.

Den 23 mars var det ”Matlådans dag” instiftad av ICA. Kolla alla fina matlåderecept och matsvinnstips!

INTERNATIONELLT

Sätt maten på agendan! Nästa stora klimatmöte, COP 26, hålls i Glasgow. Livsmedelsystemets påverkan på klimatet finns inte ens med på dagordningen. Ändra på det uppmanar organisationen Feedback tillsammans med 50 ytterligare organisationer Bara att hålla med. Läs brevet till beslutsfattare här.

https://currentaffairs.adda247.com/unep-food-waste-index-report-2021/


United Nations Environment Programme har publicerat FOOD WASTE INDEX REPORT 2021. 8-10 per cent av alla växthusaser generas av mat som i slängs i slutändan. En viktig slutsats som går på tvärs av vad man tidigare antagit är att hushållens matavfall per capita i stort sett är lika i alla inkomstgrupper, vilket tyder på att åtgärder mot livsmedelsavfall är lika relevanta i hög- som i medelinkomstländer. Läs mer.

Gratis mat! Så heter en dansk sajt och plattform som visar vart hemlösa, fattiga och andra som har behov av ett gratis mål mat kan vända sig och vart butiker, industrier med flera kan donera överskottsmat så att matsvinnet minskar.

foto:Pressbild

Coolt. I danska butikskedjan Nettos app kan man få veta vilka varor i en specifik butik som försetts med sänkt pris för att bäst före-datum är på väg att gå ut. Heja! Läs mer.

Genom det norska initiativet mot matsvinn i serveringsbranschen #Kutt matsvinn 2020″ har matsvinnet minskat med 15 procent. Nu tar man nya tag till 2030!

New Yorks borgmästare har tagit initiativ till en lag, The Excess Food Law, som beordrar butiker att donera mat som håller på att gå ut i datum till behövande. Under pandemin har efterfrågan på mat från matbanker och välgörenhetsorganisationer stiget enorm. Läs mer.

Om svenskarna slutar slänga mat under en enda dag gör det samma för planeten som om 2 200 bilar försvinner från trafiken under ett helt år. Under förutsättning att vi slänger lika mycket mat som britterna förstås. Det gör vi säkert… Läs mer.

I tre stater på den amerikanska västkusten har livsmedelskedjor, industrier och organisationer gjort en frivillig överenskommelse om att minska matsvinnet rejält. Hur det har gått? Läs rapporten här.

Kiwiskal kan rena vatten från tungmetaller enligt ny forskning. Läs mer.

Slut för idag. Fler updates här.

´´