Riksdagsmotion om matsvinn, tre nya Matmissioner, möjlighet att lämna synpunkter på EUs bindande matsvinnsmål, 12 appar för att minska matsvinnet och läckert recept på brödpudding.

Beställde ett norskt fenalår, torkat fårkött, av min bror att ha till jul. Är halvt norsk så det är tradition. Så här står det på förpackningen:
Oöppnad förpackning: förvara torrt och inte över rumstemperatur. Öppnad förpackning: Förvara kallt ( 0-4 grader). Bäst före: Se datummärkning. Gått ut på bäst före datum? Ofta gott efter. Titta, lukta, smaka innan du kastar! Följt av loggan.
Rejäl upplysning med andra ord. Sverige, ta efter!

Maria Gardfjell och Anna Sibinska (båda MP) har skrivit en klok riksdagsmotion om matsvinn. En uppföljare till en motion från 2019. Heja!

Tre nya Matmissioner, så kallade sociala matmarknader, ska etableras i Stockholmstrakten genom samarbete mellan Stockholms Stadsmission, Svenska Dagligvaruhandel och Dagligvaruleverantörernas Förbund. Matsvinnet förväntas minska med 3 000 ton mat årligen. Läs här och här.

Too Good To Go har låtit YouGov göra en stor konsumentundersökning. Rapport publiceras inom kort. Här ovan är en liten teaser. Spännande!

Fram till 29 oktober kan du lämna synpunkter på EUs roadmap mot matsvinn och ett nytt lagbundet mål för minskat matsvinn i form av matavfall. Där kan du också läsa vad andra tycker och tänker.

World Food Day 16 oktober firade UK med att WRAP delade ut nästan fem miljoner kronor till olika projekt med syfte att förändra konsumenternas beteende och minska matsvinnet. Här är projekten som fick pengar.

En bra instruktionsfilm med tips om hur man minskar matsvinnet i storkök har Norrtälje Vatten och Avfall presenterat.

Matt Homewood, matsvinnsaktivist, sammanfattar här och här på ett utmärkt sätt varför matsvinnet måste minska och vilka som bär den största skammen för att så mycket mat slängs. Det är inte konsumenterna.

FoodTank har listat 12 appar som kan minska hushållens matsvinn.

AGFOs spännande frukostseminarium ”Från svinn till vinn – morgondagens uppcyclade produkter” 27 oktober är tyvärr fullbokat, men kommer att filmas. Håll utkik! Under tiden kan du läsa artikeln Upcycling to a circular foodsystem av Steven M Finn och Sara Rovesi.

Anders René Jensen, Rema 1000 har fått motta utmärkelsen ”Sträberen” ur danska HKH prinsessan Maries hand för sitt arbete mot matsvinn. Bland mycket annat har livsmedelskedjan Rema 1000 skippat multipriser ( rabatt på flerköp) så att konsumenterna inte köper på sig för mycket, lanserat mindre förpackningar av rågbröd och köttfärs utan att höja kilopriset och sagt ja till krokiga gurkor och andra grönsaker med kosmetiska ”fel”. Prinsessan Marie tog emot utmärkelsen 2020.



WRAPs kampanj mot matsvinn, Love Food Hate Waste tuffar vidare. Nu hjälper de Channel 4 att räkna ut kändisars klimatavtryck. Läs mer på #TrashMonsters.

21 oktober går startskottet för Australian Food Pact, en frivillig överenskommelse mellan aktörer i livsmedelsbranschen att samverka för att göra livsmedelssystemet mer hållbart, motståndskraftigt och cirkulärt. Att minska matsvinnet står högst på dagordningen.

George Montbiot, känd och respekterad miljöjournalist ryter till mot att använda majs och andra grödor till biogasproduktion. Läs artikel och twittertråd.

Fareshare, Storbritanniens största matbank, protesterar tillsammans med 50 riksdagsledamöter mot att bidragen till matbankerna har upphört samtidigt som biogasindustrin subventioneras och attraherar både jordbrukare och industri att lämna överskottsmat till biogas i stället för att donera det till matbanker. Långt bättre att matsvinn föder fattiga människor än går till biogas är kontentan av uppropet. Läs mer här.

Här är en artikel från CEO magazine om de starkaste mattrenderna. Att minska matsvinnet är en av dem.

Under FNs toppmöte om hållbara matsystem Food System Summit 2021 som hölls i New York i september tog Sverige upp matsvinnet som en prioriterad fråga. Bra! Vad händer nu? Dags att se till att vackra ord blir verkstad. Anmäl dig till Kungliga Skogs- och Lantbruksakademiens digitala möte 29 oktober.

Avslutningsvis, får vi fresta med ett läckert svinnsrecept på brödpudding med apelsin och pecannötter. Låter gott tycker jag. 1 cup = 2,4 dl.

Fler Updates här.