Klara, färdiga, plocka! ICA-stiftelsen tillsammans med Rscued och Städa Sverige räddar äpplen i svenska trädgårdar. Den lokala idrottsföreningen plockar överblivna äpplen som sedan mustas. För varje kilo äpplen bidrar Rscued med 1 krona. Även ICA bidrar med pengar. Ett tiotal ICA butiker är anslutna i dag. Kolla vilka i appen. (Bild Joshua Hoehne, Unsplash)

Göteborgsbaserade matkasseföretaget Savable som tar hand om överbliven mat och omvandlar till maträtter, har tagit in nytt kapital för att skala upp sin verksamhet till nationell nivå. Läs mer här.

De anställdas perspektiv är avgörande för om butiker kan minska sitt svinn. Det visar studien ”Avoidance of supermarket food waste – Employees perspektiv” av Helen Williams och Lisa Matsson vid Karlstad universitet. Forskarna har studerat svinn av 73 olika produkter i tre stormarknader som tillsammans svinnar 60 ton per år.

Behövs fler åtgärder för att minska matsvinnet? Det undrar det brittiska miljödepartementet i en öppen konsultation. Ska det till exempel bli obligatoriskt för företag att mäta och rapportera sitt svinn? Senast den 5 september vill man ha synpunkter på förslagen.

I ett försök att minska hushållens matsvinn tar livsmedelskedjan Waitrose bort bäst före- datum på 500 livsmedel som förpackade rotfrukter, vindruvor, sallad, äpplen och citrusfrukter. Waitrose vill att att konsumenterna ska använda sitt eget omdöme och själva bestämma om livsmedlet är ok att äta eller ej. Då minskar risken för att maten slängs. Flera livsmedelskedjor i UK och Frankrike är inne på samma spår.

Var femte dansk använder en app för att minska matsvinnet. Det visar en studie från Danmarks Statistik. Konsumenterna kan till exempel minska svinnet genom att antingen köpa överblivna måltider eller köpa mat som närmare sig sista förbrukningsdag i butikerna. Det är i hög grad yngre kvinnor under 25 år som använder matsvinnsappar.

Här listar The Grocer fyra populära matsvinnsappar.

Full Circle-projektet i Northhamptonshire, UK skapar kontakt mellan bönder, producenter, leverantörer och livsmedelshandlare för att ta vara på överskott av livsmedel som annars skulle gå till spillo. Även restauranger och storkök matchas med leverantörer. Som hjälp får företagen tillgång till tre appar, Zellar, Food Loop och To Good to Go . Läs mer här.

Extrakt från “fula” frukter och grönsaker, som ratas av butiker på grund av kosmetiska fel, ingår som ingrediens i brittiska Dash Water.

Att göra kläder eller växtbaserat läder av restströmmar från livsmedelsgrödor är hett. Food Tank listar 12 företag i branschen. Bland andra Agraloop som gör textilfiber av organiska restprodukter, t ex ananas- och bananskal, hampa och linfrön.

Värden för drygt 750 miljoner kronor (60 milj GBP) uppskattas gå till spillo inom trädgårdsnäringen i UK . På grund av Brexit har man inte kunnat få tag i utländsk arbetskraft som skördar frukt -och grönsaker och grödorna slängs eller ruttnar på fälten. – It’s nothing short of a travesty that quality, nutritious food is being wasted at a time when families across the country are already struggling to make ends meet, kommenterar Tom Bradshaw, vice ordförande för National Farmers Union.

Till sist. Du kanske undrar över vad som sker med matavfallet som vi lägger i tunnan som hämtas av sopgubbarna. Här är en klargörande artikel från Forskning och Framsteg.

Fler updates här