13 procent av all mat som produceras globalt går till spillo i ledet från skörd till butik och ytterligare 17 procent slängs av butiker och hushåll.

I dag är det Internationella matsvinnsdagen –International
Day of Awareness of Food Loss and Waste
, initierad av FNs generalförsamling.

Dagen uppmärksammas av bland andra

Stadsmissionen som tillsammans med Samarbetet för minskat matsvin/IVL håller ett frukostmöte i dag. Ämnet är ”Minska matsvinnet genom donationer”.

Coop bjuder på lunch på Sopkökets goda mat och Crumbs goda öl gjort på ”räddat” bröd på Stora Coop Sundbyberg. Anmäl dig här. Coop berättar om initiativet ”Handla Gott Gör Gott”. Här är en artikel i DI om Sopköket.

Generation Waste ordnar ett webbinarium om hur restauranger kan minska sitt matsvinn i samarbete med Rational.

Livsmedelsverket har tagit fram fint material om ”Matsvinnsberget” med bra tips och uppmanar oss att inte slänga mat.

Nu har den femte Matmissionen öppnat, i Kista. Ett samarbete mellan i Stadsmissionen, Svensk Dagligvaruhandel och Dagligvaruleverantörerna.

Mat och klimats Göran Håden ger 30 tips mot matsvinn.

Ingrid Strid, matsvinnsforskare vid SLU och ledamot av Matsvinnet.se’s styrgrupp pratar matsvinn i P4 Uppland.

Matsvinnet.se frågar riksdagsledamöterna på twitter vad de gör för att minska matsvinnet.

Arla berättar att de genom Arla Deals, där de säljer varor med kort bäst före datum till företag och offentlig sektor har minskat svinnet med 3 ton per dag sedan 2021.

Martin & Servera berättar att de har minskat svinnet med totalt 210 ton på fyra år och hur de har gjort.

Organisationen Äkta vara uppmärksammar dagen med bra fakta.

Vad som händer i övriga världen kan du få en uppfattning om via Twitter, t ex @stopfoodwaste och #foodlossandwaste.

Övrigt

Pass på 17 oktober! Då släpps boken ” STOPPA MATSVINNET- en förpackad lösning” av Fredrik Wikström och Heléne Williams, matsvinnsforskare vid Karlstad Universitet.

De sju stegen mot ”Netto noll” i klimatutsläpp presenteras av WRAP, UK. Minska matsvinnet kommer överst på listan. Lada ner rapporten ”Seven Steps Towards Nett Zero”

Intressant artikel i The Guardian, om ny rapport från Feedback: 153 miljoner ton livsmedel går till spillo inom EU, mer än vad som importeras!

Coolt! Sainsbury öppnar en pop-up butik med färsk mat som frysts in. Detta för att tipsa folk om att frysa in mat är ett utmärkt sätt att undvika att mat går till spillo i hushållet.

I Sverige och världen tas en rad initiativ för att minska matsvinnet. Och det är helt nödvändigt. Matsvinn bidrar till 8 – 10 procent av de globala klimatutsläppen, förlust av biologisk mångfald, vattenbrist, näringsläckage till luft och vatten och inte minst dränerar plånböcker på pengar.

Fler updates här.