Svenskarna anger att klimatfrågan är viktigare än att spara pengar som anledning att minska sitt matsvinn. Det och mycket annat visar en ny nordisk konsumentundersökning av Danone och Too Good To Go. Läs rapporten eller en sammanfattning på Matsvinnet.se.

Bladen på broccoliplantan tas inte tillvara utan plöjs ner på åkern. Nu visar det sig att just bladen är ännu nyttigare än grönkål och har högre C-vitaminhalt än apelsin. Kolla in SLUs webbinarium ”Matsvinnet på våra åkrar- en möjlighet?

Supercoolt! Nu lanserar Sopköket fryst färdigmat i två butiker, Coop Medborgarplatsen och ICA Kvantum Södermalm. Butikerna donerar överbliven mat till Sopköket som lagar maten, fryser in och levererar tillbaka till butikerna som säljer vidare. Är maten lika god som Sopkökets ordinarie lär detta bli en hit!

Tips på en snygg och viktig julklapp! Ätbart –  en svinnbra handbok med massor av goda råd och recept. Föreningen Ätbart som ger ut boken arbetar för att ta hand om osåld mat på kort sikt och minska matsvinnet på lång sikt.

123 Pledge: Wrap, UK tillsammans med WWF och den kooperativa banken Rabobank uppmanar regeringar, företag, kockar och andra viktiga aktörer att förbinda sig att integrera åtgärder för att minska matsvinnet i sina handlingsplaner och strategier för klimatet. FAO och Champions 12.3 kommer att samordna åtagandena. En första utvärdering sker vid COP 28 i Dubai nästa vinter. Läs mer här.


Kastar du mat – kastar du pengar! Norska organisationen Matvett tar hjälp av ”Bestemor” för att hjälpa hushållen att spara pengar i dyrtider. Klicka på länken och kolla filmen. Riktigt kul!

Tre filmer om matsvinn med diskussionsfrågor har tagits fram genom projektet  ”Samverkansmodell för minskat matsvinn i livsmedelskedjan”. Hushållningssällskapet Halland står som värd.

Ny rapport från McKinsey&Co: Livsmedel till ett värden av ofattbara 600 miljarder dollar förloras under eller precis efter skörd. Kan industrin och handeln gör något åt det? Absolut, och det skulle alla tjäna på, företagen, människorna och planeten menar författarna. Livsmedelskedjorna kan minska kostnaderna (cost of goods sold) med 3- 6 procent, tillverkarna med 5 – 10 procent. Och 80 miljarder dollar skulle kunna omsättas i nya produkter samtidigt som klimatavtrycket minskar.

Avslutningsvis. Fullmatat nyhetsbrev från EU Food Loss Prevention Hub. Tysklands jordbruksminister hyllar projekt som förebygger eller minskar matsvinn och jordbruksdepartementet har tagit fram en app med enkla recept och tips på hur man förvarar maten på bästa sätt. Tjeckien, Nederländerna och den grekiska ideella organisationen Boroume har organiserat kampanjveckor. En stiftelse, en kooperativ bank och Hollands jordbruksdepartement finansierar vouchers för att stimulera innovationer mot matsvinn. Företag kan använda en voucher för att engagera experter, utveckla ett affärsidé eller skala upp en innovation till produktionsnivå.

Fler updates här.