Gammal fetaost, Bravo ICA Maxi, elva svinnhacks, matsvinnsstatistik från Norge och USA , skolor slänger mat för miljoner och ny konsumentundersökning. 

Hej och hå. Träffade på ett gammalt paket fetaost i längst in i kylen. Såg lite äckligt ut, bäst före-datum 1 januari 2023. Nä, det är nog mögligt tänkte jag. Men icke. Jättegod ost, smakade precis lika gott som vanligt.  Blir galen på vilseledande bäst före-datum. Så mycket mat slängs i onödan.

Missade du succén Nordic Waste Summit som gick av stapeln 26 april i Stockholm? Ingen fara. Kolla här!

Bästa nyheten! ICA Maxi Kungsbacka har sparat in två miljoner kr på att minska matsvinnet. De anställda får dela på hälften av de insparade pengarna som fördelas per arbetad timma. Det blir cirka 10 000 kronor för en heltidsanställd. Svinnet är nu nere på 0,65 procent av omsättningen. Så himla bra!

Jätteglad nyhet: Ytterligare en Matmission har öppnat i Norrtälje och en i Helsingborg. Matmissionen drivs av Stadsmissionen. Butiker och livsmedelsindustrier donerar överbliven mat till Matmissionerna. Personer med försörjningsstöd kan bli medlemmar och köpa mat till en väldigt låg kostnad. En mycket god idé.

Mer glada nyheter. Compass group’s initiativ ”Unwaste yourself” utmanar sina medarbetare att minska svinnet och förmedla goda svinnhacks! Kolla själv! 

”Matsvinn i hemmen- kännedom, attityd och beteende 2022”. En bra ny undersökning av Livsmedelsverket. Unga, 18 – 29 år, slänger mest mat och har sämst kunskap visar undersökningen. Och endast fyra av tio uppger att de har rätt temperatur i kylskåpet, d v s 3- 5 grader. Jag tror inte det stämmer. Sedan 10 – 12 år tillbaka är nämligen alla kylskåps som säljs förinställda på 4 eller 5 grader. Inte ändrar man väl tillbaka till 8 grader?

35 miljoner skolmåltider till ett värde av 360 miljoner kronor åkte rakt ner i soptunnan förra året. Det visar Livsmedelsverkets rapport ”Matsvinn i kommunala förskolor och skolor”.

Heja Solhaga Stenugnsbageri som bakar bröd och tar tillvara allt möjligt gott som annars skulle gått till spillo. Vad sägs om drav, äpple och svagdricka. Läs Sara Wennerströms härliga blogg ”Sara bakar”.

Skandal! Feedback UK anklagar miljöministern för att ha misslyckats att sjösätta en obligatorisk rapportering av matsvinn för medel- och stora livsmedelsföretag inklusive jordbruket. Läs mer här och här.

Glass av bröd, kakao, vassle och annat som annars skulle slängas. Kan det vara något? Jajemen. Salt & Straw lanserar nu fem goda glassar med överblivna ingredienser.

Intressant rapport från Spoiler Alert, ett nordamerikanskt mjukvaruföretag som hjälper företag att bli av med överskottsmat.

Livsmedel till ett värde av 444 miljarder US dollar (!) hamnar aldrig i magen visar en ny studie av ReFED. Det handlar om 99 miljoner ton mat, 38 procent av USAs livsmedelsförråd. Trots att 80 procent av maten hade kunnat ätas donerades endast 2 procent. Hälften av svinnet står konsumenterna för, 20 procent genereras av konsumentnära företag som butiker och restauranger. Matsvinnet står för sex procent av USAs växthusgaser, tar 22 % av färskvattnet och 16 % av åkerarealen.

Bra tips från Strategic Materials, ett glasåtervinningsföretag.

Norska Matvett har släppt ny matsvinnsstatistik. Svinnet i livsmedelskedjan uppgår till 75 kg per person och 1,1 miljoner ton mat kastas varje dag. Det ger ett klimatavtryck om 1,3 miljoner ton Co2ekv till ett värde av 20 miljarder norska kronor. Livsmedelsaktörerna har minskat svinnet med 14 procent sedan 2015.

Varför är det så svårt att sluta slänga mat? Det frågar Karin Svärd vid Karlstad Universitet som har undersökt gränssnittet mellan butik och kund. Bland annat har hon sett att butikernas konkurrens om kunderna gör att de överlagrar varor, dumpar priserna på populära varor och skapar aggressiva marknadsföringskampanjer. Detta i sin tur leder till att kunderna köper mer än de behöver eftersom vi triggas av rabatter och kampanjer, vilket kan leda till matsvinn i hushållen.

En som alltid tänkvärd artikel av Gunnar Rundgren ” Why do we grow food?”

Avslutar med lite kul, uppfångat på twitter.

”250 million year old rock salt passing it’s expiry date in 2019..”.