Knaprig frukostflinga, uppseendeväckande rapporter, ny svinnutbildning, techinnovationer med mera.

”Knaprig” är namnet på en ny proteinrik frukostflinga, gjord på potatisprotein. God och riktigt knaprig kan jag intyga efter att ha träffat på den på Kistamässans ”Framtidens mat” härförleden. Flingan ligger rätt i tiden. Protein lider vi ingen brist på generellt, förutom vissa äldre personer, men folk som tränar och bantar söker proteinrika livsmedel. Potatisproteinet är ju dessutom växtbaserat och proteinet som kommer från stärkelseindustrin uppgraderas nu från djurfoder till människoföda vilket minskar svinnet. Ska bli spännande att följa.

Nu är Stadsmissionens handbok ”Handbok för donationer av livsmedel nr 2” klar. Syftet är att underlätta för de drygt  250 matbankerna som finns i landet att på ett säkert och effektivt ta emot överskottsmat, d v s livsmedel som det producerats för mycket av och inte blivit sålt. Här beskrivs vad som ska vara på plats för att matbankernas samarbete med aktörer i producent-, grossist-och leverantörsledet ska gå smidigt och motsvara livsmedelsbranschens behov och önskemål.

Kostnadseffektiva åtgärder för att minska det globala matsvinnet skulle kunna reducera utsläppen motsvarande ett halvt gigaton Co2 ekv per år till år 2030. Det och mycket annat lärorikt och intressant kan man läsa i rapporten ”Recipe for a Livable Planet” av World Bank Group. Ett gigaton = 1000 miljarder ton.

Ännu en matsvinnsrapport, se citat ovan. Denna gång från The Consumer Goods Forum ”Driving the Emissions down and profit up by reducing Food Waste”.  Trots de enorma negativa effekterna  av matsvinn misslyckas ansträngningarna att minska svinnet eftersom den verkliga ekonomiska kostnaderna är väsentligt undervärderade menar författarna. Rapporten uppskattar att kostnaden för matsvinn beräknas vara 25 – 50 % högre än tidigare beräkningar.

USAs Vita huset har lanserat en omfattande strategi för att minska matsvinn, förluster och recirkulera organiskt material. New York Times har skrivit en bra sammanfattning.

Undersökningsföretaget Nordic Viewpoint har presenterat en ny konsumentundersökning och bland annat ställt frågor om matsvinn. 40 procent kan tänka sig att slänga kyckling, som ju har sista förbrukningsdag, när datumet har gått ut utan titta, lukta och smakar på produkter. Det innebär att 60 procent kan tänka sig att äta den. Närmare 20 procent kastar mejeriprodukter när bäst före datum har gått ut utan att titta, lukta och smaka först.

Milstolpe för Mealmakers! Nu har totalt över 500 ton mat ”räddats” genom att Mealmakers digitalt matchar livsmedelsaktörer, grossister och industri med privat och offentlig sektor och ser till att livsmedel som annars hade blivit matsvinn hittar intresserade köpare. Grattis!

En rykande färsk utbildning i ”Livsmedelshygien för minskat matsvinn”  lanseras av Generation Waste.

Avokadokärnor går ju ofta till spillo, eller blir i bästa fall biobränsle. Vad sägs om en dryck med avokadokärnextrakt som ingrediens? KADO heter drycken och är framtagen av startupföretaget Simply No Waste i Malmö. Ingredienser: Avokadofröextrakt 71% (vattenbaserad) , citronsaft 10%, äpple koncentrat, ingefära 6%, äppelmust.

Sugen på att åka till Grekland i september? Då kan du åka till konferensen Retaste foodwaste- rethink food resources, losses and waste och bland andra lyssna till vår svenska  matsvinnsforskare, Mattias Eriksson, SLU.

27 procent mindre matsvinn. Det har ICA Maxi Botkyrka lyckats åstadkomma i maj jämfört med maj förra året. Mycket pengar och miljö sparas genom samarbetet mellan butiken och Recollab som hjälper livsmedelsföretag att minska sitt matsvinn. Bravo!

Här hittar du en lång lista på tech innovationer som minskar matsvinnet, sammanställd av Keith Andersson, Decarbonize.

Avslutar med tänkvärda ord av Andreas Jakobsson ”Dumpstringslyx. ”Jag får ofta frågor om hur ofta jag har blivit matförgiftad av dumpstrad mat. Efter snart elva år av regelbundet dumpstrande är svaret fortfarande noll gånger. Trots att jag genom åren ätit allt från omfrysta räkor som legat varmt, mejerivaror två år efter bäst före-datumet, såser, ost och torrvaror över fem år efter datumet och så vidare” Läs hela inlägget här

Fler updates här.

Glad sommar!