Var fjärde person kastar mat på bäst före-datum. Det visar en stor undersökning ”Vegocracy Report som 10 500 personer i sju länder har svarat på och som gjorts på uppdrag av Picadeli. Eftersom bäst före-datum är helt fel satt i Sverige, d v s  efter + 8 graders kyltemperatur i stället för + 4 grader som de flesta har i sina kylskåp och som dubblerar hållbarheten, så slängs väldigt mycket mat helt i onödan. En skandal som måste få ett slut.

Nu tar det fart! I förra veckan träffades ett fyrtiotal matsvinnsengagerade personer från hela livsmedelskedjan när Samarbete för minskat matsvinn, SAMS bjöd in till höstmöte. Flera arbetsgrupper, bland annat för Nötkött, Potatis och Styrmedel avrapporterade sin verksamhet. Läs SAMS årsrapport 2022!

Make Food Waste Count. Feedback Global UK uppmanar folk att skriva under en petition till regeringen och parlamentsledamöter med begäran att inte lägga en lag i byrålådan som gör det obligatoriskt för företagen att rapportera svinn. Det vore skandal menar man.

”The European Green Deal- a more sustainable use of plant and soil natural resources” föreslår en mängd åtgärder för ett mer hållbart Europa. Bland annat ska medlemsländerna åläggas att se till att matavfallet minskar med 10 procent i industrin och med 30 procent per capita i butiker, restauranger, foodservice och hushåll. Basåret är 2020.  Läs pressmeddelandet.

EU har tagit fram en verktygslåda för att minska konsumenternas matsvinn ” Tools, best practices and recommendations to reduce consumer food waste- a compendium”. Något tungläst…

Working together to reduce food waste. Kloka synpunkter från Tetra Pak.

”Så bryter vi den negativa trenden med ökat matsvinn.” 14 september kl 14 kan du delta i Generation Waste och Meal Makers spännande webinarium. Anmäl dig här.

Dagligvaruklippet- som Blocket för livsmedel. Det är en ny digital digital plattform som ska göra det enkelt för leverantörer i livsmedelsbranschen att bli av med sitt överskott genom att koppla leverantörer till återförsäljare. Det kan handla om överproduktion och felproduktion samt produkter med kort bäst-före datum. Klippet lär minska leveranserna till Matmissionen, Räddningsmissionen och andra matbanker.

”I dag förlitar sig även stora livsmedelskedjor på manuella processer för beställningar och lagerhantering vilket leder till enorma mängder svinn som gömmer sig på i obskyra ställen i butikernas lager och bidrar till förlorad hållbarhet i hushållen. Det menar Matt Schwartz, vd för Afresh i en kommentar till ReFEDs nya matsvinnsstudie. 

Kan AI hjälpa till att minska matsvinnet? Ett tvåårigt projekt, finansierat av Walmart Foundation ska undersöka om bildinsamling med hjälp av drönare och artificiell intelligens kan förebygga förluster i fält. I detta fall gäller det överskott av sötpotatis i North Carolina.

Sånt här blir man glad av. ICA Maxi Åkersberga är helt självförsörjande på uppvärmning. Läs mer här

Det här blir man inte glad av.  Avslutar med ett som alltid tankeväckande exempel från Matt Homewood. Coop Danmark har slängt otaliga förpackningar med Arlas kakaomjölk för att bäst före datum har gått ut. Varför inte rea ut eller donera maten istället?  ”The only way out I see is for legislation the be implemented top-down from the EU from the POV of Consumer Protection Law, perhaps under the umbrella of “unfair treatment”, “unfair commercial practices”, and/or “unfair pricing” tycker Matt. Låter klokt tycker jag.

Fler updates här.