”Hemsläp”. Vad är det? Jo, råkar du inte äta upp maten på restaurangen ber du om ”hemsläp”. Du ber om att få ta med dig matresterna hem. Bra kampanj från Arla! En fjärdedel av de tillfrågade tycker det kan vara pinsamt eller skäms för att fråga om de kan ta med sig maten hem. Sex av tio har tagit med sig mat hem. Det är fler än den tredjedel som har gått med någon hem som de har träffat på på krogen samma kväll :-).

En tredjedel av lunchen på äldreboenden äts aldrig upp. Dels finns det risk för undernäring hos de äldre, vilket är illa nog. Dels svinnas massa mat. Läs Livsmedelsverkets nya rapport ”Matsvinn i kommunala äldreboenden”. Måltider som utgår från individens önskemål och behov, där det finns en flexibilitet kring vad den äldre vill äta och när, har visat sig kunna bidra till både nöjdare matgäster, att mer mat äts upp och därmed minskat matsvinn säger Emelie Eriksson, SLV. Matsvinnet ser inte ut att ha minskat sedan den senaste undersökningen 2020.

Lyssna! Ett riktigt bra P1 ”Klotet” om matsvinn. Informativt och tänkvärda tankar av bland andra Johan Rockström. De två viktigaste nycklarna till att få hejd på klimatförändringarna är fossila bränslen och livsmedelssystemet. Matsvinnet är en av de absolut viktigaste faktorerna.

Missa inte! Generation Waste’s webbinarier om hur matsvinnet ska minska. Nästa är 12 oktober och då handlar det om brödsvinn. Anmäl dig HÄR.

Organisationen Feedback Global är ursinnig på UKs regering och har allvarliga tankar på att inleda rättsliga åtgärder mot DEFRA, UKs miljödepartement, för att ha underlåtit att vidta åtgärder för att minska matsvinnet, Bakgrunden är att regeringen nu har beslutat att inte, som var tänkt tidigare, införa obligatorisk rapportering av matsvinn för företag. Läs mer HÄR och HÄR. 

Hur går det för maträddarna frågar Impact Loop. Den mest hajpade matappen Karma har i det tysta pivoterat (vrida sig/cirkulera), samtidigt som en riktig doldis tar mark inom business-to-business skriver Rikard Rosell, reporter. Doldisen är Mealmakers som ökar omsättningen rejält.

Blod & Rova är igång! Ett nytt livsmedel som passar för skolmatsalar och ett för äldreomsorg. Det ska forskningen bidra med i projektet Blod & Rova, finansierat av Formas och med många experter involverade.

Den stora matsvinnsskandalen skriver The Evening Standard om.  2,9 miljoner ton bra frukt och grönsaker, motsvarande 7 miljarder måltider har kastats på soptippen samtidigt som nästa 14 miljoner människor uppger att de har svårt att få pengarna att räcka till mat för dagen. En siffra som har ökat med det dubbla sedan 2020.

Slut med plasten på på gurkor! Nu ska gurkorna i stället få en hinna av Saveggy’s växtbaserade ätbara material som förlänger hållbarheten 3 – 4 gånger. Saveggy har slutit avtal med Odlarna.se och gurkorna når butiken nästa år. Läs mer HÄR.

RISE ryter till om matsvinnet och ger ett och annat råd.

Till slut, en lite annorlunda åsikt om matsvinn och varför vi hellre ska katsa maten än att äta upp den.

Fler updates HÄR

!