Retar mig på Konsumentverket. Fast jag känner mig lite illojal. Har faktiskt suttit i myndighetens Insynsråd i flera år, men det var ett tag sedan. I grunden gillar jag verket. Men tycker att de måste agera mycket tuffare.

I dag till exempel kom ett pressmeddelande. Många konsumenter klagar på att elbolagen inte påminner om att deras elavtal kommer att förlängas per automatik när det löper ut. Detta måste elbolagen göra på ett tydligt sätt senast en månad innan elavtalet går ut. Så säger lagen. Och det är inte alltid att så sker.

Det är ju ganska allvarligt. Att man som konsument plötsligt finner att man sitter i ytterligare ett tvåårsavtal trots att man kanske hade funderingar på ett rörligt elavtal, till exempel.

Vad gör Konsumentverket åt detta? Jo, nu ska myndigheten skriva ut till elbolagen och påminna om att de måste följa lagen.

Amen, vad tusan. Äger man ett elbolag är väl det minsta kravet att man vet vad som gäller och följer lagen. Kan man inte bevisa att man tydligt meddelat kunderna i god tid att deras avtal löper ut och att det automatiskt förlängs om de inte meddelar något annat så ska väl företaget få en kännbar straffavgift direkt- inte sant? Inte en påminnelse om att man bör följa lagen. Så mesigt!

Ringer Konsumentverket. De måste driva saken till domstol för att kunna ha möjlighet att döma ut en straffavgift. Och det är mer tidskrävande än att skicka ut brev till elbolagen med förhoppning om att få dem att skärpa sig. Köper det argumentet. Fast så kan vi ju inte ha det. Då måste det ju till ett instrument som gör att man kan drämma till med en straffavgift direkt om det är uppenbart att ett företag uppför sig lagvidrigt. Inte sant? Driv den frågan gentemot politikerna, Konsumentverket! Det tänker jag göra.

Här är ytterligare ett fall av Konsumentverkets mesighet som jag uppmärksammat tidigare. Det gäller alla de blufföretag på nätet som lurar skjortan av mängder av människor. Har anmält ett företag till Konsumentverket. Håller på att rota i företeelsen ”drop shipping” och varför inte Konsumentverket agerar tuffare mot bedragarna. Det går att utdöma en marknadsstörningsavgift utan att gå till domstol till exempel. Återkommer om detta när jag vet mer.