Det ska bli olagligt för butiker att slänga mat i Bryssel. Antingen måste butikerna donera överbliven mat, använda den till annat eller sätta ner priset och marknadsföra prissänkningen till kunderna via appar. Förslaget rör alla med en butiksyta över 1000 m2 och kedjorna måste teckna avtal med matbanker. ”Med tanke på att 70 000 människor enbart i Bryssel förlitar sig på livsmedelsbistånd är det oacceptabelt att vi fortfarande slänger tonvis av ätbar mat”, säger Alain Maron, Bryssels välfärdsminister. På hans initiativ antogs ett utkast till beslut vid första behandlingen. Vem blir näst att ta efter Bryssel undrar Matt Homewood på Linkedin. Det undrar jag med. Läs artikeln i The Brussel Times.

Massor av initiativ på Internationella Matsvinnsdagen 29 september!

  • Skärpning! Matsvinnet.se – Forum ryter till och formulerar sex krav till regeringen. Bland andra att se över Miljöbalken. Det är olagligt att slänga mat, men tillsynen över lagen är obefintlig. Läs här
  • Kul och viktiga gubbar lanserade Livsmedelsverket med hjälp av AI, tillsammans med riktigt bra råd. Kolla här!
  • Och så släppte Livsmedelsverket en rapport ”Maten som slängs i hushållen”.  Frukt och grönsaker hamnar oftast i soporna, tätt följt av bröd. En betydande del utgörs också av matrester, korv och köttpålägg.
  • För att fira dagen bjöd InQuality på en timmas gratis konsultation i hur livsmedelsföretag kan öka kvalitén på livsmedlen vilket givetvis har stor påverkan på matsvinnet.
  • Tack sa Skånes Stadsmission till Kavlifonden som ger ett ovärderligt stöd till logistikhubben som gör att de  kunnat distribuera över 500 ton hittills i år.
  • Gothia Towers i Göteborg som serverar tusentals måltider varje dag berättade om hur de minskar matsvinnet. Läs här.
  • Linda Grådal på Whywaste, hyllade tre matsvinnskrigare som hon tycker gör extra stora insatser för att minska matsvinnet. Matt Homewood, Åsa Sandberg och Marcus Wahlgren. Vilka de är? Läs här.
  • Nordiska rådets Jonathan Eng berättade om att de nordiska länderna ska öka takten för att minska matsvinnet. Läs här.
  • Fantastiska MatRätt i Göteborg firade dagen med att välkomna 900 personer hem med välfyllda matkassar som de kunnat köpa till 1/3 av ordinarie pris. Läs här.
  • Ätbart bjöd in till en digital lunchföreläsning.
  • … och mycket mycket mer hände på matsvinnsdagen. Botanisera här.

Organisationen Gott liv, Ystad Österlen, bjuder familjer på matkassar/svinnkassar hos ICA under höstlovet och satsar i övrigt på att servera varm mat och annat till de som har det svårare just nu. Bravo!

Akta dig för storköpsfällan varnar matsvinnsforskaren Helen Williams i en artikel i GP där vi också får andra bra tips.

Intressant forskning och lite ledsamt om hur många kor som dör eller går till nödslakt på gården. Det handlar om 13 000 ton slaktad vikt årligen som går till spillo, 8,5 procent av produktionen.  Läs Ingrid Strids et al’ artikel ” Loss of beef during primary production at Swedish farms 2002 – 2021.”

Berättelse från en matsvinnspionjär, Simon Eisner, på Allwin som startades redan 2004 med att samla in donerad mat från butiker och köra till kyrkor i Stockholm, Göteborg och Malmö. 20 000 leveranser görs årligen nuförtiden. ” Allwin är idag är ett växande socialt företag som sysselsätter omkring 10 personer. I butikerna som vi servar och som betalar för vår tjänst finns ytterligare ett tusental anställda som dagligen sorterar ut matsvinnet som vi hämtar. I slutändan finner vi diakoner och volontärer i kyrkor som sorterar all mat och sen delar ut den till ekonomiskt utsatta”säger Simon Eisner.

Ytterligare 25 miljoner US dollar ska läggas till de 123 miljoner dollar som NIFA, USDA’s National Institute of Food and Agriculture, har anslagit sedan 201 till olika projekt för att minska matsvinnet. Pengarna går till Community Food Projects (CFP) Competitive Grants Program för att minska svinnet, distribuera nyttig mat till folk, och öka samarbetet mellan livsmedelsproducenter, leverantörer och organisationer för att ta tillvara på överbliven mat och restflöden.

Fler updates här!