Matbanker varken löser matfattigdomen eller matsvinnet. Men de behövs. Det är kontentan av ”Matbanksrapporten #1 – av vilka och hur omfördelas överskottsmat i Sverige” som Föreningen Ätbart har tagit fram med stöd av Postkodslotteriet och som presenterades vid en konferens i april. Cirka 9 500 ton mat per år omfördelas genom donationer av minst 220 matbanker i Sverige. ”Rapporten belyser de problemområden som uppstår i skärningen mellan civilsamhällets och offentlighetens ansvar för människor i utsatthet, samt i skärningen mellan livsmedelsföretagens och civilsamhällets intresse för matsvinnsfrågan”. Mycket intressant och lärorik rapport. Läs!

– Varje år får vi till exempel 100 ton stammar av blomkål och broccoli som vi gör ris av och lika mycket tomatkanter blir salsa till våra (Picadelis) sallader. Det säger mathållbarhetchefen Krister Sunér vid företaget Greenfoods. Med hjälp av AI optimeras ordrar och matsvinnet kan minimeras. – Men för oss hade det varit billigare att kompostera eller låta matsvinnet bli biobränsle. Det är dyrt att göra bra, konstaterar Kristoffer Sunér. Läs mer och lyssna till SVTs reportage.

Mer AI. Ta en bild på dina matrester! Så föreslår Compass Groups läckra recept och nya måltider med mat du redan har i kylskåpet. Coolt. Testat här!

Skriver detta på en tågresa. Just nu närmar vi oss slutdestinationen Göteborg. Då annonserar Bistron att de säljer wraps och smörgåsar till halva priset. Smart för oss resenärer, smart för att matsvinnet minskar. Heja SJ, för en gång skull…

LRF Ventures har gått in med kapital i det svenska företaget Saveggy som har tagit fram en biobaserad tunn film av raps och havre som skyddar gurka mot uttorkning, i stället för plasten som används nu.

WoW! Är du britt och har en idé som minskar matsvinnet kan du få 60 000 brittiska pund, närmare 800 000 SEK för att utveckla den under ett år. Hubbub, en ideell välgörenhetsorganisation med miljön i fokus har öppnat en ”Eat it Up Fund” som premierar sex personer eller organisationer som har bra idéer för att minska slöseriet. Läs mer här.

Det genmodifierat äpple Arctic Gala minskar matsvinnet. Genom att stänga av äpplets egen PPO (?)  brunfärgas inte äpplet om det får en stöt eller när det skivas. Hållbarheten på skivade äpplen förlängs med 28 dagar. Det minskar svinnet och gynnar såväl livsmedelsindustrin, butikerna och hushållen enligt OSF, Oganagan Speciality Fruits. Nu har såväl Canadas som USAs myndigheter godkänt äpplet som har flera GMO-föregångare. Läs mer på Arctic Apples.

Irländare slänger tydligen massa frukostmat. Stop Food Waste Irland kampanjar och ger  mängder av tips för att få dem att sluta med det. Läs här.

Enorma mängder fisk, ca 40 procent, går till spillo globalt, både i produktionen och som utkast. Läs ”Investigating Global Aquatic Food Loss and Waste” av  Friends of Ocean Action,  World Resources Instiute med flera.

282 miljoner människor i 59 länder led av akut hunger 2023, en ökning med 24 miljoner från föregående år. Det visar FNs rapport ”Global Report on Food Crises”. De främsta orsakerna är 1. Konflikter 2. Extrema väderhändelser 3. Ekonomiska störningar/chocker. Hittills under 2024 har ytterligare 1,3 miljoner svältande människor tillkommit, i Gaza och Sudan. Så fruktansvärt deppigt.

Fler updates här.