Mistra Food Futures påminner om vad som minskar matsvinnet vid restaurangbufféer, och vi gäster märker det knappt. Se ovan!

Matsvinnet inom äldreomsorgen har ökat – risken för undernäring ökar. Det visar en ny rapport från Livsmedelsverket. Hela 114 gram per portion svinnas. Och det beror inte på portionerna är för stora. Mängden mat som tillagas och serveras på äldreboenden är beräknad utifrån antal boenden och deras energi- och näringsbehov. Möjligen äter äldre upp maten bättre om den serveras i mindre portioner och oftare under dagen skriver Livsmedelsverket, som också poängterar att det är viktigt att måltiderna är trivsamma och att äldre bör involveras i planeringen av maten.

Banchan kallas den koreanska traditionen att servera många små maträtter tillsammans med ris. Men ofta blir inte alla rätter uppätna och matavfallet är stort i Sydkorea, 130 kg per person och år jämfört med 95 -115 kg i Europa och USA. Något måste göras. 2005 förbjöd regeringen matavfall på soptippar och 2013 blev det obligatoriskt för hushållen att återvinna matavfall. I dag återvinns 95 % till gödning, foder och biogas bland annat med hjälp av 6 000 ”RIFD smart bins” utplacerade i Seoul. Genom att torka avfallet sparar man in på transporter. För att minska matsvinnet och inte bara återvinna det bör koreaner gå över till vårt västerländska sätt att äta, d v s en rätt i taget i stället för 5- 10 olika smårätter tror Kim Mi-hwa, ordförande för the Korea Zero Waste Movement Network. Läs mer här. Bild  Bundo Kim/Unsplash

Livsmedelsbutiker säljer 97 procent av livsmedlen. 3 % säljs inte utan får hanteras på annat sätt. Det kostar pengar som inte alltid syns i räkenskaperna. Det kan handla om dolda kostnader om 1,8 procent av intäkterna för dagligvaruhandeln, nog för att radera resultatet för många handlare. Det visar en forskningsrapport från University of Portsmouth ” Exploring the true cost of unsold food in retail”, bekostad av ECR Retail Loss, en global organisation som samverkan för att förebygga svinn inom detaljhandeln.

Den stora japanska livsmedelskedjan FamilyMart arbetar hårt för att få ner svinnet i butikerna, allt från att arbeta med förpackningarna till att utbilda kunderna. Det mest kreativa initiativet är kanske ”Teary-Eyed Sticker”  Butikerna har sedan 2021 uppmärksammat kunderna på att de kan köpa rabatterade livsmedel vars datum håller på att gå ut, men de uppfattade att vissa kunder skämdes lite för att köpa maten. Livsmedelskedjan testade olika sätt att uppmärksamma varorna, från uppfordrande slogans som ”Take me with you” till mer känslosamma budskap. Det som slog an mest var en etikett med en gråtande risboll med texten ”please help me”. Kunderna tyckte att budskapet var hjärtknipande och att det kändes som om de gjorde något snällt i stället för att jaga extrapris när de köpte varan. Klisterlappen provades på fyra olika varor och försäljningen steg med 5 procent.  Läs mer här!

Ny rapport från WRAP! ”A Deep Dive into Houshold Food Waste”. Några resultat: * Nästan hälften av alla livsmedelsförpackningar som slängs har mer än 75 procent av maten kvar i förpackningen när de kasseras. Mycket av detta är färska råvaror och bagerivaror.* Den mesta maten slängs i samband med kvällsmåltiden och när man rensar kylskåpet. De ätbara delarna av svinnet hade kunnat frysas in eller tagits tillvara på ett bättre sätt, speciellt kakor, såser och bröd. * Av allt bröd som slängs kastas ett av tre bröd på grund av bäst före – datumet, även om brödet fortfarande är ätbart.

Vilken bra intervju med Andreas Jakobsson, känd dumpstrare, författare, föreläsare och matsvinnsaktivist!  Det skulle förändra mycket om alla testade på dumpstring någon gång säger Andreas. Då skulle vi gå mindre på bäst före-datum och mer på vår näsa. Dessutom skulle färre gå på matbutikernas tomma prat om hur hållbart de agerar. Andreas menar också att  bäst före-datum inte fyller någon funktion, utan är bara till för att få oss att kasta grejer ( och köpa mer, min anmärkning). Är maten dålig känner man det på lukten, så använd din näsa istället är uppmaningen. Läs mer av Andreas klokskap och kritik här. Intervjuade gjorde Jenny Asp för ”Texter för en hållbar framtid”,

Laga maten och kyl ner den snabbt så minskar matsvinnet i restaurangköken. Det är Electrolux som propagerar för sitt system ”Cook&Chill. Laga maten i förväg och kyl ner den snabbt så kan den förvaras i många dagar utan att varken smak, kvalitet eller näringsvärden försämras. Och på köpet minskar stressen i köken. Låter klokt och kostnadseffektivt. Läs här .

”Den enes död – den andras bröd”. Ja, så kan det bli när en restaurang går i konkurs och K-märkt tar hand om restaurangens överblivna mat. Nytt för K-märkt är att de just har öppnat en ny restaurang i Kista Tower, K-märkt Asian Street. Blir hungrig och glad bara jag tänker på den. Bild från K-märkts blogg,

Earth.Org har publicerat en lång artikel om matsvinn och slår ett slag för fermenterade – syrade – livsmedel som förlänger hållbarheten på mat . Ett populärt fermenteringssätt i Japan är koji, som förbättrar mat genom att producera enzymer som bryter ner näringsämnen som stärkelse och proteiner till välsmakande sockerarter som finns i t ex miso, soja och sake. Under slogans som ”preserving the past, fermenting the future, samlas nu ”Koji communities” till workshops för att lära mer. Läs här.

Sist men inte minst. Heja Elvira Molin, IVL, som bjöd på riktigt goda blodbrownies under Almedalsveckan. Urgoda! Nästan allt av det näringsrika blodet går till spillo när djur slaktas. Onödigt tycker medlemmarna i forskningsprojektet Blod&Rova vars syfte är att ta tillvara och skapa nya livsmedel av restströmmar från livsmedelsindustrin. Läs mer här.  För övrigt var detta plus tre andra initiativ de enda som uppmärksammade matsvinnet under politikerveckan i Almedalen. Över 400 seminarier handlade om klimatet, endast fyra om matsvinn, Trots att matsvinnet står för 8 – 10 procent av de globala utsläppen av växthusgaser. Ynkligt.

Fler updates här.