Framtidens lax är här! Regnbågslaxen föds upp på ett svampprotein som odlas på skogsindustrins restströmmar, på insekter som förvandlar matrester till protein samt musslor som minskar övergödningen i Östersjön. Fodret ersätter helt soja och fiskmjöl, ger lägre klimatavtryck, mindre markanvändning och minskar trycket på den biologiska mångfalden. Heja Axfoundation med samarbetspartners. Fisken finns redan att köpa i vissa butiker. Coolt. Läs här.

Regeringens förslag om halverad matmoms borde slängas i samma papperskorg som all mat vi kastar bort i onödan. Det menar forskarna Helen Williams och Fredrik Wikgren, Karlstad Universitet i en debattartikel i DN. Höj matmomsen i stället. Det svider inte tillräckligt i plånboken när vi slänger mat idag menar författarna. Svinnet har stor påverkan på klimatet och miljön och är ett enormt resursslöseri när förutsättningarna för att odla mat minskar i världen.

En brownie gjord av blod-  kan det vara något? Det testar Axfoundation med samarbetspartners i Pressbyråns testlabb i centrala Stockholm. Blod & Rova kallas forskningsprojektet som syftar till att ta vara på mer av det näringsrika blodet som i dag går till biogas eller foder på slakterierna. 20 procent av brownien utgörs av blod från kor och två små brownies täcker 25 procent av det dagliga järnbehovet för kvinnor. Projektpartners är IVL Miljöinstitut, SLU, Ipsos och Matsvinnet.se

Fyrtio procent av konsumenterna slänger alltid möglig mat. Och det i onödan. Skär du bort en bit på osten eller apelsinen kan du äta resten medan mögligt bröd ska gå direkt i slaskhinken. Livsvmedelsverket har publicerat ”Koll på möglet” där du får goda råd om hur du ska bete dig med mögliga livsmedel.

Nu har EU antagit nya bindande mål för matsvinnet. Industrin ska minska sitt matavfall med 10 procent och butiker, grossister och hushåll med 30 procent till 2030, baserat på snittet inrapporterat matavfall 2021-2023. Livsmedelsverkets Karin Fritz poängterar i en kommentar att det här inte är ett ensamarbete utan alla aktörer måste arbeta tillsammans. Läs här.

En ICA -handlare i Njurunda fryser in livsmedel som inte sålts på bäst-före dagen och reducerar priset rejält. Säljs inte maten inom tre månader så slängs den. Men det har ännu inte hänt säger handlaren.

Så roligt att resurshushållning och svinn är ett delmoment i Årets Kock! Och Generation Waste står för mätverktyget. Bravo! Läs här. Och glöm inte att lyssna på Generation Waste podcasts #Ett gott exempel.

”Skördeplus” är ett stöd för lantbrukare för att dokumentera livsmedelsförluster över tid – före, under och efter skörd, vid inlagring och försäljning för att undersöka om mer kan användas till mat. Med Skördeplus får man en tydlig översikt och kan lättare beräkna  potentiella intäkter från alternativa användningsområden och se om det lönar sig att hitta andra användningsområden. Jordbruksverket har utarbetat dokumenten som gäller för potatis och morötter. Läs mer här. Bild AI

Mer från Jordbruksverket: Många djur som av olika anledningar inte kan transporteras till ett slakteri slaktas på gården och måste sedan destrueras trots att köttet är prima. Det kan t ex handla om att djuren är halt, fått framfall m m. Detta innebär stora förluster för lantbrukaren att bra kött svinnas. Jordbruksverket har genom intervjuer med jordbrukare och slakterier funderat över hur köttet skulle kunna räddas. Läs här. 

Norge har lagt in en hög växel för att få bukt med matsvinnet. En utredning med input från hela branschen har kommit med en mängd förslag. Bland annat ska butikerna tvingas att rabattera överbliven mat och alla aktörer ska donera de livsmedel som inte går åt. Potentialen är stor, en minskning av svinnet med 75 procent till 2030 förväntas om alla förslag förverkligas. Läs här. 

Mera Norge: Scandic Norge har minskat matsvinnet med 40 procent, ett stort kliv på väg till Scandics mål att halvera svinnet med 50 procent till 2030. Det har skett bland annat genom samarbete med To Good to Go, mindre storlek på buffétallrikarna, mindre mat på uppläggningsfaten och det digitala svinnverktyget ”SmartKitchen”.  Arbetet har skett systematiskt och över lång tid . Scandic Norge är den hotellkedja som först uppfyllt branschens miljöcertifiering. Läs här.

Avslutningsvis, en tänkvärd krönika av en något frustrerad Paul Polman, Unilevers tidigare vd, om hur vi måste ta vara på alla resurser vi kan, inte minst restströmmar från livsmedelsindustrin.

Fler updates här