Knasig kyckling och kött! Knasiga ”wonky” grönsaker lanserades av Coop för ett par år sedan. Grönsaker med ”fel” färg och form som vanligtvis ratas av livsmedelskedjorna men har utmärkt kvalitet såldes i Coops butiker. Nu tar det brittiska företaget Musclefood det ett steg längre. De tar vara på och säljer kycklingfiléer som inte har ”rätt” storlek för livsmedelskedjorna och även prima nötkött i ”fel” storlek til ett bra pris. Musclefood tycker att det är synd att fina köttdetaljer mals ner till färs och chicken nuggets bara för att de råkar se annorlunda ut. Klokt.

Göteborgs stad har lyckats halvera sitt matsvinn på två år. Göteborgs Stad tillagar varje år runt 20 miljoner portioner mat i drygt 500 kök. 2016 gick 3,6 miljoner portioner årligen bort i svinn, motsvarande 1200 ton i koldioxidutsläpp. Närmare 1 miljon portioner har Göteborgs stad sparat på två år. Heja!

Måltid Sverige, nätverk för folk som arbetar med mat inom skola, vård och omsorg informerar om två webbinarier om matsvinn, 28 februari och 13 mars, anordnade av MatTanken.

Den mycket uppmärksammade rapporten Food, Planet, Health från The EAT-Lancet Commission bekräftar FNs 12.3 mål om att det globala matsvinnet minst måste halveras.

“Substantially reducing food losses at the production side and food waste at the consumption side is essential for the global food system to stay within a safe operating space. Both technological solutions applied along the food supply chain and implementation of public policies are required in order to achieve an overall 50% reduction in global food loss and waste as per the targets of the SDGs. Actions include improving post-harvest infrastructure, food transport, processing and packing, increasing collaboration along the supply chain, training and equipping producers, and educating consumers.”

Bergendahls, d v s Citygross med flera har minskat köttsvinnet med drygt 60 procent sedan man infört skinpack, d v s vakuumförpackning för skivat kött. Mycket bra. Vakuum ökar hållbarheten på köttet med många dagar och dessutom möras köttet i förpackningen, till skillnad från kött i modifierad atmosfär som varit legio tidigare. 520 000 kilo mindre kött har gått till spillo med den nya förpackningen. Inte illa. Köp alltid vakuumförpackat kött och köttfärs!

Fazer och Lidl samarbetar för att minska brödsvinnet. Hälften så mycket svinn blir det i brödhyllan när Lidl tar över ansvaret förbeställning och order från bageriet. Vanligt sedan länge är att bagerierna prognostiserar och fyller på hyllorna i livsmedelskedjornas butiker och tar tillbaka det som inte blir sålt. Slut med det alltså. Nu bestämmer Lidl i brödhyllan. Bra.

Forskare inom REFRESH, EUs projektet för mindre matsvinn, har undersökt hur konsumenter använder appar destinerade för att minska hushållens svinn. 28 konsumenter använde tre appar under tre veckor. App 1 hade måltidsplanerare, inköpslista, inventeringslista (av kylskåp och skafferi antar jag) och recept. App 2 en inköpslista som kunde delas och App 3 en inventeringslista med månatliga rapporter. Resultatet var nedslående. Apparna var inte tillräckligt användarvänliga. Personerna slutade använda dem innan försöket var slut. Minimal användartid och minimal ansträngning är nyckeln till framgång för matsvinnsappar enligt forskarna.

Huffington Post refererar i en intressant artikel till en studie av 119 hushålls matavfall i Seattle. En tredjedel av matavfallet var onödigt, samma andel som i Sverige. Hälften var livsmedel som inte använts, en tredjedel var matrester från middagsbordet och övrigt var ”uncooked food”, vad som nu menas med det. I en annan studie från tre städer i USA var hela 68 procent av matsvinnet onödigt. Nästan som i Konsumentföreningen Stockholms studie av matavfall från 72 hushåll i Bromma från 2009, ”Rapport från en slaskhink” . 57 procent av maten i soptunnorna var onödigt matavfall, d v s matsvinn. Resten var ben, kaffesump, skal m m.

Vid Davosmötet i förra veckan publicerade Ellen Mac Arthur Foundation en ny rapport ”Cities and the circular economy of food”. År 2050 kommer 80 procent av världsbefolkningen att bo i städer. Vårt nuvarande livsmedelssystem passar inte längre för 21: århundradet, en ny modell krävs. 1. Maten måste produceras med regenerativa jordbruksmetoder och lokalt där det är lämpligt; 2. det måste gå att få ut mer av livsmedlen/ maten (använda biprodukter mer effektivt, förhindra matsvinn/avfall); 3. design och marknadsföring hälsosammare mat.

Restauranger som vill laga mat på överbliven mat från butiker upplever det ibland som dyrare än att köpa ”nya” råvaror. Det beror bland annat på transport och logistik. För att lösa knutarna har Vinnova gett pengar till forskningsprojekt inom Chalmers Industriteknik. Bland andra medverkar kocken Paul Svensson, Why waste, Stadsmissionen, Martin&Servera och Coop.

Här hittar du fler ”Update Matsvinn”