Med detta kloka citat från Tristram Stuart, Feedback är det dax för en liten uppdatering av vad som hänt på matsvinnsfronten under sommaren. Lite huller om buller.

IPCCs nya rapport ”Climat change and Land” betonar starkt att förluster och matsvinn i livsmedelskedjan och hushållen måste minska för att klara klimatet och den biologiska mångfalden. Det verkar Sveriges regering äntligen ha förstått. I juli fick Naturvårdsverket i uppdrag att föreslå etappmål inom miljömålssystemet för att förebygga matavfall. På tiden.

Matsvinn är hett. 19 september håller AGFO-talk ett frukostmöte om det dolda matsvinnet. Redan fullbokat. Denna vecka, lördag 24 augusti, ordnar SLU Matologi – en kunskapsfestival om mat, matsvinn och hållbarhet på Norra Bantorget och16 – 17 augusti hölls en Matsvinnsfestival i Malmö.

Under Almedalsveckan arrangerades 13 olika seminarier och events med matsvinn som tema. Sök på ”matsvinn” i länken ovan så hittar du dem.

Brödsvinnsuppror! Som en reaktion på mediabevakningen kring brödsvinn, forskning från Högskolan i Borås och rapporten ”Brödbusar är vi allihopa” har @dumpsterdivan startat ett brödsvinnsuppror. Bloggen Livets goda deltar i upproret och ger utmärkta tips på vad man kan göra av gammalt bröd.

Gammalt bröd kan bli nya textilier på Högskolan i Borås, som även forskar på hur mer brödsvinn kan användas för etanoltillverkning. 

100 ton morötter vill Axfood rädda genom att ta tillvara morötter som annars hade gått till spillo och minskar minsta storleken på sina morötter från tidigare 20 mm till 15 mm. Heja!

En ICA-handlare och kyrkans diakon i Kvissleby samarbetar för att donera överbliven mat.  Och en restaurangägare i Kristianstadtrakten utdelar böter till dem som lämnar mat på tallriken. Heja!

För att komma tillrätta med matsvinn i butik har Coop Väst och matleveranstjänsten Nordish Market påbörjat ett test för att se hur restauranger kan ta tillvara och förädla överbliven mat. Projektet finansieras av Vinnova.

Internationellt

Som alltid blir man imponerad av UKs arbete mot matsvinn. WRAP i UK har publicerat en ny rapport om förluster och svinn i lantbruket. Mat till ett värde av 1,2 miljarder pund, 15 miljarder kronor, hamnar aldrig i våra magar.

För att hjälpa lantbrukare och små livsmedelsföretagare att hitta alternativa vägar för sitt överskott har WRAP sjösatt The Food and Drink Surplus Network.

Fler rapporter: Center for Biological Diversity, USA, har betygsatt olika livsmedelskedjors arbete mot matsvinn. Resultat från EUs projekt mot matsvinn, ”Refresh”, redovisas på en bra sajt. Folk som äter bra mat med mycket frukt och grönsaker slänger mest mat. Det slår forskare vid USDA fast i rapporten ”Relationship between food waste, diet quality, and environmental sustainability”.

Företag som Misfits Market och Imperfect Produce påstår att de räddar frukt- och grönsaker som annars skulle ha slängts. Det är bullshit menar Sarah Taber i en intressant artikel i Vox. Och får förstås genmäle av Feedback. 

FoodTank har publicerat en artikel om förpackningar och matsvinn.

Att ta hand om all mat som slängs i världen kan vara en potentiellt lukrativ framtidsbransch, menar FN enligt Omni.

Brasilianska forskare har utvecklat frukostflingor av avbrutna riskorn, passionsfruktsskal och vassle som annars inte skulle tas omhand.

Toast Ale firar att företaget har gjort öl av sin miljonte brödskiva. Nya målet är att göra öl av en miljard skivor överblivet bröd genom att få med sig bagerier och bryggerier världen över. Kelloggs hoppar också på öltåget och vill göra öl av frukostflingor.

Mycorena framställer svamp av matrester genom en jäsningsprocess och
Zuerichips tillverkar chips av bröd från lokala bagerier.

Slut för denna gång.Tidigare updates hittar du här