Arkiv Återvinning Djur, Miljö & Klimat

2 miljarder kuvert bränns upp- fixa återvinning!

7 januari, 2020

Återvinning är ett jäkligt knepigt område skrev jag häromdagen.

Just nu är jag återigen inne på kuvert. Drygt 2 miljarder kuvert bränns upp i Sverige varje år. De går inte att återvinna utan går till förbränning, trots finfina fibrer. Det retar mig rejält.


I USA och UK funkar återvinningen och säkert också på andra ställen. Varför inte här?

Kolla klippet från Michigan, USA.

Var övertygad om att just Svanenmärkta kuvert skulle gå att återvinna. I så fall kan man ju bara stifta en lag som säger att inget annat än godkänt lim och plast får användas vid tillverkningen. Men nix.

Har talat med pappersbruken i Sverige som tar emot förpackningar, mjukpapper och tidningar för återvinning.

Plasten i fönsterkuverten kan de fixa och likaså limmet på kuverten man slickar igen. Det är de självklistrande kuverten som ställer till stora problem.

Kan man åka till månen borde det väl gå att tillverka ett lim som inte sätter igen filtren i pappersmaskinerna?

Men så finns det ett annat problem. Kuvert omfattas ej av pappersinsamlingen. Tillverkarna betalar ej avgift till Förpacknings- och Tidningsinsamlingen för att de ska ta reda på kuverten.

Fixa limmet och fixa avgiften till FTI. Bums!

GOTT NYTT ÅR!

 • Reply
  Gunilla Arneström
  7 januari, 2020 at 11:45

  Javisst ,håller med dig. Det som talar för är att så många medborgare inte känner till att det inte skall slänga kuvert i tidningsåtervinningen. Jag bor 55+ boende o ansvarar för regelbunden översyn vårat soprum o som sagt jag är trött på mycket runt den dåliga kunskapen om nästan allt o inget.

  • Reply
   Louise Ungerth
   7 januari, 2020 at 14:32

   Gunilla: Inte alldeles lätt att förstå sig på hur återvinningen är tänkt att fungera.

 • Reply
  Gordon
  11 januari, 2020 at 18:57

  Håller med om att det är underligt att fönsterkuvert inte kan återvinnas. Men vore det inte snyggt om de kunde återanvändas ett 10-tal gånger först? Är grymt allergisk mot engångsförpackningar

  • Reply
   Louise Ungerth
   12 januari, 2020 at 03:57

   Gordon: Jo, det hade varit prima

 • Reply
  Inkeri Barenthin
  20 februari, 2020 at 15:18

  Kommer just från Sörabs avfallsstation i Uplands-Väsby. Den gamla containern “Tidningar” hade försvunnit. När jag frågade en vakt om vad jag skulle göra med tidningar och kuvert hänvisades jag till en ny container på ett annat ställe “där får man slänga allt som är papper, även böcker och alla kuvert”. Toppen! Kan även nämna att så här har man i alla år gjort i Helsingfors (åtminstone på Drumsö nära centrum dit jag förr ofta åkte för att hjälpa min gamla mor).

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.