Slopa multipriserna, inför straffskatt på slängd mat och kritik av brödrapporten.

Discarded spirits, ”Once wasted, now treasured”, gör vodka, gin, vermouth och rom på sprit förstås men också på rester från vintillverkning, banan- och citrusskal, skal från kaffebönor m m. Snyggt paketerat. Funderar dock på hur mycket bananskal som återfinns i rommen…

Livsmedelsbutikerna kan bidra till att minska konsumenternas matsvinn, bland annat genom att slopa multipriser, mängdrabatt, om man köper fler av en och samma vara. Det konstaterar Livsmedelsverket i en ny rapport.

Boka in 29 september, Internationella matsvinnsdagen! Då anordnar Livsmedelsverket ett frukostseminarium, öppet för alla, om svinn av frukt och grönsaker. Länk hittar du här!

Bra information om matsvinn, för både företag och konsumenter, har Generation Waste på sin sajt. Generation Waste hjälper restauranger och kommunala kök att minska sitt matsvinn.

Brödbranschen är inte nådig i sin kritik av min rapport  ”Brödbusar del II. Men de läser rapporten som fan läser bibeln. Läs mer här.

Det indiska företaget Wastelink konverterar överbliven mat och svinn från livsmedelsindustrier, grossister och butiker till djurfoder.

Bild

Brittiska företaget Toastale, som gör öl på överblivet bröd, bär och annat svinn, uppmanar medborgarna genom kampanjen #TimeToRiseUp att skriva till sina riksdagsledamöter och kräva att förändringar av matsystemet – från jord till slaskhink- ska inkluderas i alla beslut som rör miljön vid COP 26 mötet i Glasgow i november.

Ytterligare ett upprop: Organisationen Feedback ber britterna att skriva till premiärminister Boris Jonsson med uppmaning till den brittiska regeringen att sätta livsmedel i centrum för Storbritanniens klimatpolitik. Bland annat genom att

anta ett mål om att halvera köttkonsumtionen i Storbritannien till 2030 och

anta strikta regler för företag och lantbruk att rapportera och minska matsvinnet

Läs mer här

Matt Homewood, dumpstrare och prisbelönt matsvinnsaktivist i Danmark är trött på att fotograferas sittande på högar av fullt ätbart mat som butiker har slängt och trött på att vi konsumenter får den mesta skulden för svinnet. Inför straffskatt på mat som butikerna slänger och ta bort momsen på mat som säljs ut några dagar före bäst före datum skriver han i en uppgiven och engagerad krönika.  Fullt rimligt tycker jag.

Ovan är ett diagram från den nyligen publicerade rapporten från WWF och Tesco ”Driven to waste”. Så här definieras ”waste” i rapporten:
”This report considers the term food waste at the farm stage to apply to any outputs from primary food production that are, or were at some point, intended and suitable for human consumption but which end up either not being harvested or sent to one of a range of food waste destinations”. Här är en artikel från Bloomberg om rapporten. OBS! Friedrike Ziegler, forskare på sjömat, hörde av sig. Hon anser att 44 % svinn för fisk/skaldjur inte kan stämma. Troligen har man också räknat med fisk som enkom tas upp för produktion av fiskmjöl och – olja. Och säkert har hon rätt!

Här är ytterligare en artikel från Civil Eats om det enorma svinnet på gårdsnivå, denna gången i USA.

Midsona Food Service med bland andra Urtekram och Friggs som varumärken vill stödja högstadie- och gymnasieelever att bland annat minska matsvinnet med sin temavecka ”Håll det hållbart”.

2,7 miljoner morötter slängs varje dag av hushåll i Storbritannien. Slänger vi lika mycket i Sverige, vilket vi säkert gör, blir det 415 000 morötter om dagen. Läs mer här och dividera med britternas siffror med 6,5 så får du en uppfattning om hur mycket mat som troligen slängs i Sverige.

Slutar med en intressant artikel från the Guardian, inte om matsvinn men ändå. De tjugo största kött- och mejeriföretagen i världen bidrar med mer växthusgaser än Tyskland, England eller Frankrike samtidigt som produktionen drar in 478 miljarder dollar i subventioner varje år. Det visar Organisationerna Friends of the Earth och Heinrich Böll Stiftung som står bakom The Meat Atlas.

Fler updates hittar du här.