Fjorton miljarder kronor! Så mycket pengar går rakt ner i slaskhink och avlopp från Sveriges hushåll. I genomsnitt slänger vi mat för 1330 kronor per person och år. Det har Livsmedelsverket räknat ut och stort tack för det. Vi har inte haft någon solid grund att stå på när det gäller hushållens kostnader för matsvinn. Nu har vi det. ( Ja, jag vet, bilden ovan är AI genererad, av mig… ett första försök 🙂

Föreningen Ätbart som arbetar mot matsvinn och matfattigdom har publicerat en efterlängtad rapport ”Från jord till soptunna – EU:s arbete med att minska matsvinn 2019-2024”. En lathund för oss som inte hänger med i alla svängar.

Bravo Årets Ekokock som går av stapeln 10 oktober! Tävlingen, som arrangeras av Ekomatcentrum i samarbete med bland andra Generation Waste vill
• Främja användningen av lokala, ekologiska och säsongsbetonade råvaror.
Minimera matsvinn och uppmuntra kreativa lösningar för matlagningens biprodukter (avfallshantering).
• Inspirera till energieffektiva och vattenbesparande matlagningstekniker.
• Stödja en hållbar utveckling inom gastronomi med fokus på miljövänliga metoder.

Svartpeppar från 1920 vann Matsmarts tävling om äldsta kryddan. 100 år på nacken och pepparn hade knappast tappat i smak. Det är ett talande exempel på att många livsmedel ofta har löjligt korta bäst före-datum. Matsmart har tagit fram en ”Skafferiguide” som visar hur länge livsmedlen egentligen håller. Läs den!

”Lassa lagom” och ”Luncha lugnt ”. Det är Nyköpings kommuns budskap för att fira Internationella matsvinnsdagen 29 september och samtidigt minska tallrikssvinnet bland högstadie- och gymnasieelever. Flera kommuner satsar. Läs här.

K-märkt räddar engångsförpackningar från att slängas och använder Klang Markets 211 000 stycken överblivna förpackningar ( felbeställning eller vad?) i stället för att köpa egna. BRA!

”Redd resterne!” Ett lite småkäckt svinntips av norska TORO som bland annat tillverkar soppor och såser: Ta alla rester du har i kylskåpet och toppa upp med en passande produkt från TORO är  budskapet. Läs här.

Upcycled foods, livsmedel som tillverkats av restströmmar från industrin, ökar starkt enligt en fullmatad artikel i Food Technology Magazine. Största kategorierna är bageri och djurfoder,  följt av snacks och drycker.

”Nexus of Food Waste: Unravelling the links between impacts, projections and emissions”. En forskningsrapport av forskare vid universitet i Hongkong och Melbourne som inte bara tar upp klimat och miljö utan även matsvinnets etiska och socioekonomiska dimensioner och inverkan på fattigdom och social ojämlikhet.

Ytterligare forskning, nu från University of California, San Diego: Dynamic Pricing and Organic Waste Bans: A Study of Grocery Retailers’ Incentives to Reduce Food Waste. Forskaren har jämfört hur butikens matsvinn och ekonomi påverkas genom dynamisk prissättning (reducering av pris nära bäst före- datum) kontra lagstiftning mot att slänga organiskt material. Dynamisk prissättning vinner stort i denna rapport.

Nästan 50 procent av Kenyas färskvaror går till spillo efter skörd. TechPalate Inside redogör för kända och mindre kända metoder att förlänga kvalitén och hållbarheten på livsmedel samt tipsar om företag som ägnar sig åt nya eller ganska nya tekniker.

Inget nytt, med tål att upprepas. Allmanhall har petat ner några tips till restaurangbranschen för hur de minskar sitt matsvinn. Har de glömt något viktigt?

Har du en bra idé när det gäller mat/livsmedel? Beredd att pitcha den? Då har du chans att vinna 10 000 brittiska pund. Och äran, förstås. Men du får snabba dig. Lämna in ditt bidrag till Future of Food ”A competition for food entrepreneurs shaping tomorrows future”. Tiden går ut 26 september.

Avslutar med tänkvärd ilska från Matt Homewood,

Fler updates här.