Fakta Analys
Påverkan

Blogg med högt och lågt om konsument- och hållbarhetsfrågor, iakttagelser från när och fjärran, granskningar och personliga reflektioner.

All in mot matsvinn! – Update mars 2023

All in mot matsvinn! – Update mars 2023

Kampanjer mot svinn, nordiskt matsvinnsmöte, Norges regering engagerar sig, nya rapporter och en cool app.

OBS! Min hemsida crashade för ett tag sedan. Nu är den uppe igen med en lite ny look. Matsvinnsupdates för januari och februari hittar du på Matsvinnet.se hemsida. Nu är det mars’ update som gäller och våren var nästan här!

Göteborg gör det igen! ”ALL IN mot MATSVINN” heter stadens kampanj som ska lanseras på 300 reklamtavlor över hela Götet. Målet är att halvera matsvinnet till år 2030, precis som FNs globala mål 12.3.

Ställ dig på väntelista till den 26 april. Då äger det nordiska matsvinnsmötet ”The Nordic Food Waste Summit” rum. Redan fullbokat! Hålls på engelska och kostnadsfritt för alla matsvinnsintresserade.

Ytterligare en kampanj. UK har hållit en Food Waste Action Week. Gör quizen och få massor av tips!

Livsmedelskedjan Waitrose’s senaste magasin handlar om matsvinn, ”The Food Waste Issue”. Hela 56 sidor att fördjupa sig i.

Behöver vi äta mer inälvsmat och fula potatisar? Det frågar sig Jordbruksverket i en podd om matsvinn.

Norges regering har tillsatt ett utskott som ska intensifiera arbetet med att halvera matsvinnet till 2030. Det är brett sammansatt med representanter för livsmedelskedjan, offentlig sektor, konsument- och miljöorganisationer och forskare. Tempot måste öka menar regeringen.

USA-baserade ReFED har publicerat en ”Food Waste Insight Engine” med massor av väl strukturerad information om matsvinn, om problemet, lösningar, investeringar och med en lista på 1500 olika företag och organisationer som på ett eller annat sätt arbetar för att minska svinnet.

Tips! Följ Lisa K Johnson som skriver om förluster av mat i jordbruket. Läs mer här.

Mer tips. En fullmatad rapport med intressant fakta har publicerats av The Food Foundation, ” FROM SILOS TO SYSTEMS: Why Investors Need To Focus on Healthy, Affordable and Sustainable Diets”.

Storbritanniens Kung Charles har besökt  The Felix Project som distribuerar överskottsmat till behövande och avtäckte i samband med detta en av sexhundra frysar som ska skickas till välgörenhetsorganisationer som tar hand om matsvinn.

Clairfruit är en cool app. Man tar en bild och upptäck om frukten eller grönsaken har tillräckligt god kvalitet för att säljas. Hoppas den inte är för sträng…

European Citizens’ Panel on Food Waste har kommit överens om 23 rekommendationer till aktörer i  livsmedelskedjan som ska bidra till att minska svinnet.

Intressant karta över hur mycket matavfall som genereras i olika världsdelar, sammanställd av Genuine Impact.  Baseras på siffror i UNEP’s food waste index 2021

Fler Updates hittar du här

 

Om

I hela mitt yrkesliv har jag arbetat med opinionsbildning, information och kommunikation. Att ta fram fakta och påverka företag, myndigheter och politiker i frågor som ligger nära oss människor. Först på LRF med Sveriges bönder som bas och sedan många år med Konsumentföreningen Stockholms då 800 000 medlemmar som uppdragsgivare.

Det har handlat om lantbruk, mat, hälsa, matsvinn, miljö och klimat, återbruk och återvinning, hushållsekonomi, konsumenträtt, vilseledande marknadsföring med mera.

Det fortsätter jag med. Nu från egen plattform, Ungerth & Co. 

Louise Ungerth – En hållbar blogg

Fantastiska resultat- Update matsvinn juli 2022

Fantastiska resultat- Update matsvinn juli 2022

IKEA Fantastiskt resultat av ICA Maxi Södertälje som med hjälp av ReCollab har minskat svinnet av kolonialvaror ( kaffe, ketchup, konserver m m) med 96 procent. Från 1000 kg till nästan 0 kg på sex månader. Och ICA Maxi Häggvik minskade sitt brödsvinn med 13 ton på...

läs mer
Konsumenters medvetenhet ökar – Update juni 2022

Konsumenters medvetenhet ökar – Update juni 2022

Kort spaning denna månaden. Värmebölja. Matsvinnet står för 6 procent av växthusgaserna i EU. Hög tid att all mat hamnar i våra magar. Men konsumenternas medvetenhet om matsvinnets effekter har ökat. Konsumenternas medvetenhet om sitt eget matsvinn har ökat från 33...

läs mer